UE se opune colonizării Cisiordaniei de către Israel
25 January 2017
Despre identitate naţională la Timpul prezent – partea a III-a
25 January 2017

CENTENAR DINU LIPATTI

«  Muzica românească de-a lungul secolelor » – sub acest generic, ICR Paris, condus de d-na Doina MARIAN , a organizat joi 19 Ianuarie, un recital de pian si vioară, susținut de doi tineri interpreți de talie internațională.  Recitalul aducea un omagiu, legendarului pianist, Dinu LIPATTI, de la nașterea căruia se împlinesc o sută de ani.

In public, cu microfonul deschis : Lena MURGU.

  • Enescu Balada – a –

Enescu (Balada), Saint-Saëns (Dans macabru), Béla Bartok (Dansuri românești) și … Sonatina, de Dinu Lipatti – în programul recitalului  de înalta ținută, serile trecute, la Sala Bizantină a Ambasadei Române din Paris. Legendarul pianist, Dinu Lipatti – mai putin cunoscut în calitate de compozitor, născut în 1917, într’o familie de muzicieni (tatăl – violonist, mama – pianistă), nașul său fiind, George Enescu … Dinu Lipatti a avut o carieră tragică, întreruptă de o moarte precoce, răpus de boala lui Hodgkine – (TBC), la 33 de ani, în Elveția, unde se stabilise din 1943 cu soția sa, tot pianistă, Madeleine Cantacuzino,

  • muz . d – Sonatina pt p + v. début

Punctul forte al programului a fost interpretarea în avant-premieră pariziană și europeană, a Sonatinei pentru pian și vioară N° 3, în stil popular românesc, de Dinu Lipatii – «lucrare care pune în valoare dimensiunea remarcabilă de compozitor al celui recunoscut de lumea’ntreagă, ca unul dintre cei mai mari pianiști ai sec. al 20-lea. » – l’am citat pe Virgil Boutellis-TAFT, tânàrul violonist, franco-american, din recital, acompaniat la pian, de patru ani încoace, de Angela Drăghicescu –  româncă, stabilită de 15 ani, în Statele Unite, la Seatle unde este profesoară, în paralel cu o intensă activitate concertistică internațională, pe scene de prestigiu, printre care : Carnegie Hall din New York. Specializare cu profesoara lui Yascha Heifetz.

Am întrebat-o cum a pregătit Sonatina lui Lipatti, cântată pe vreo scenă  doar în 1934, la Sala Dalles? Partitură compusă de un pianist, unic, admirat pentru ritmul aliat cu fluiditatea melodică, cu puritatea interpretării și tehnica excepțională ? Angela Drăghicescu.

  • Angela 1 – ( Sonatina… muz. de cameră.)

Calificat «  violonist ieșit din comun », « un temperament de foc », concertist și solist pe mari scene din Europa si Statele Unite, cu turnee în lumea-ntreagă,  Virgil Boutellis-Taft e un mare admirator al lui Dinu Lipatti compozitor, în special al acestei Sonatine.

  • Virgil 1 –

« Sonatina are o oarecare naivitate datorită adolescenței compozitorului, dar simțim toată sensibilitatea, toată valoarea unui suflet bine crescut care n’așteaptă numărul anilor pentru a se afirma.  La 16 ani, Lipatii avea déjà flacăra în suflet ».

  • Sonatina f – spirit românesc –

Am recunoscut spiritul românesc al Sonatinei. Se înscrie perfect în programul recitalului “ Muzică românească de-a lungul secolelor ». V-am admirat – mă adresez violonistului – interpretarea Sonatei pentru pian șj vioară de George Enescu. Foarte exigentă. De mare virtuozitate.

  • Interv ; Virgil 2 –

«  E minunată acestă Sonată. Mă însoțește peste tot. E una din cele mai naturale compuse vreodată. Mi-a luat ceva timp la început, dar odată asimilată, a devenit ca un drog pentru mine. Imi lipsește dacă n’o cânt într’un program. Atunci … o cânt pentru mine ».

  • Enescu –b
  • Virgil 3 –

« Am intreptat-o în Statele Unite, Norvegia, Germania, Anglia, Israel, cam peste tot unde am fost invitat, niciodată însă în România, dar … mi-ar face mare plăcere sa vin daca sunt invitat”.

De  mețtionat că Virgil Boutellis cântă pe o vioara «  magică » din sec. 18.

E opera lui Domenico MONTAGNA, Veneția 1742.

Turneul actual de la Paris continuă în Belgia, Elveția și Statele Unite unde Virgil Boutellis se va ocupa de promovarea CD-ului său apărut acum două luni, după Concertele de la Carnegie Hall (New York) în noiembrie și de la Sala Gaveau din Paris în octombrie.

  • Virgil 6 –

« E vorba de CD-ul : « Intre Orient și Occident » – Orientul ca sursă de inspirație, vezi : dansurile românești. CD înregistrat aici, la Palatul Béhague, în iunie trecut, la Sala Bizantină ». Sunt surprinsă. Angela Drăghicesccu îmi confirmă formidabila acustică a sălii :

  • Angela – b- …

Spre deosebire de Virgil Boutellis, Angela vine des în România.

– Interv. Angela – c ( Sunt pianistă oficială – Fest. G.E.)

O vom putea asculta, deci, la viitorul Festival George Enescu în septembrie viitor, la Atheneul Român. Poate-poate… si pe tânărul violonist, frumos ca un prinț, Virgil Boutellis-TAFT.

– Dinu 2 – (Bartok – virtuozitate, aplauze )

De la Paris, Lena MURGU, pentru Radio România Cultural, emisiuinea: «Cu minte de .. week-end.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *