Însă unele teatre ies în evidenţă mai mult ca altele;  în momentul când păşeşti în interiorul lor, ştii că nu le vei uita!
Un clasament propus de dancechanneltv.com aduce în prim-plan 12 dintre cele mai frumoase săli de spectacol (concert,  teatru sau operă şi balet) din lume.

1.Palais Garnier  (Paris)

Sală de operă cu 1979 de locuri, a fost construită în perioada 1861 – 1875. Era cunoscută şi sub denumirea de  Sala Capucinilor, datorată locaţiei sale. Ca recunoaştere a opulenţei dar mai ales ca semn de apreciere pentru arhitectul său, Charles Garnier, clădirea este  faimoasă în prezent sub denumirea de Palais Garnier sau Opera Garnier. Multă vreme a fost sediul operei pariziene (până în 1989 când Opera Bastille a preluat acest statut).  Opera din Paris foloseşte în prezent Palais Garnier în special pentru spectacole de balet.

2. Teatrul Balşoi (Moscova)

„Balşoi Teatr” a fost fondat, la Moscova, de către prinţul Piotr Vasilievici Urusov şi Michael Maddox, la data de 28 martie 1776. Însemnând Teatrul cel Mare, „Balşoi Teatr” găzduieşte spectacole de balet şi operă, „Balșoi Balet” şi „Balșoi Opera” numărându-se printre cele mai vechi şi renumite companii de balet şi operă din lume. Instituția patronează Academia de Balet „Balşoi”, cea mai bună şcoală de balet din lume. Emblemă pentru Moscova, cu faţadele sale neoclasice, pictate manual, clădirea în care se află „Balşoi Teatr” a fost renovată în numeroase rânduri în decursul istoriei, ultima dată în 2005-2011, când cheltuielile s-au ridicat la aproximativ 700 de milioane de dolari.

3. Vechiul Teatru MARIINSKY

Ceea ce reprezintă Teatrul Balşoi pentru Moscova este Teatrul Mariinsky pentru Sankt Petersburg. Inaugurat în 1860, a devenit cea mai importantă scenă muzicală a Rusiei din secolul al 19-lea. Numeroase lucrări de Ceaikovski, Musorgski, Rimski-Korsakov au avut premierele aici. În perioada sovietică şi-a schimbat denumirea în Teatrul Kirov. De la retragerea lui Iuri Temirkanov (1988), directorul general al Teatrului Mariinsky este dirijorul  Valery Gergiev. În prezent, teatrul găzduieşte Baletul Mariinsky, Orchestra Mariinsky şi Opera Mariinsky.

4. Teatro Colón (Buenos Aires)

Teatro Colón este principala companie  de operă din Buenos Aires, Argentina. În lista celor mai bune teatre de operă din lume – realizată de National Geographic – este clasată pe locul al treilea. Acustica sa este apreciată, de asemenea, intre primele cinci săli de operă din lume (după Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, Concertgebouw din Amsterdam şi Symplony Hall din Boston). Actuala clădire a înlocuit teatrul iniţial, inaugurat în 1857. Ulterior, a devenit clară necesitatea unui teatru nou, modern, astfel că în 25 mai 1908, Teatro Colón a fost  (re)inaugurat cu Aida de Giuseppe Verdi.

5. Teatrul Mihailovsky (Sankt Petersburg)

Este unul dintre cele mai vechi teatre de operă şi balet din Rusia. A fost înfiinţat în 1833, printr-un decret al Ţarului Nikolai I; clădirea istorică  se află în Piaţa Artelor din St. Petersburg. Denumirea teatrului s-a schimbat de multe ori, de-a lungul istoriei. În 1918 Teatrul Mihailovsky a fost închis; a fost redeschis în 6 martie 1918 ca teatru de operă. În perioada 1918-1920  se numea Fostul Teatru Mihailovsky; în 1920 a fost redenumit Teatrul Academic de Stat de Operă Comică. O nouă titulatură apare în 1926 – Teatrul de Operă Maly. În 1926 din nou se redenumeşte în Teatrul de Stat Maly de Operă Academică din Leningrad (pe scurt MALEGOT). În deceniul 1920-1930 îşi stabileşte reputaţia de scenă experimentală pentru  teatrul muzical rusesc contemporan.  Şostakovici şi-a făcut debutul la Opera Maly  cu Nasul şi Lady Macbeth din Mtsensk. Opera Dama de pică a lui Ceaikovski a avut premiera tot aici, la fel ca Război şi pace de Prokofiev.În perioada 1989-2007 teatrul a purtat numele lui Modest Musorgsky, revenind apoi a numele original – Teatrul Mihailovsky.

6. Noua scenă a Teatrului MARIINSKY

Cea de a doua scenă a Teatrului Mariinsky este parte a complexului alcătuit din teatrul  vechi (de la 1860) şi Sala de Concert a Teatrului Mariinsky (2007). În  2 mai 2013 noua scenă a fost inaugurată cu o Gală impresionantă în care au fost prezenţi, între alţii, Plácido Domingo, Rene Pape şi Anna Netrebko. Gala a celebrat şi cea de-a 60-a aniversare a directorului muzical- dirijorul Valery Gergiev.

7. Opera din Boston

Boston Opera House a fost construită în 1928 şi este dedicată memoriei lui Benjamin Franklin Keith (propietar de teatru de vaudeville).

Iniţial a fost un teatru dedicat filmului şi spectacolelor de vaudeville).

În 1980  a devenit sediul companiei de operă din Boston.

8. Walt Disney Concert Hall (Los Angeles)

Capodoperă a arhitectului Frank Gehry,  Walt Disney Concert Hall din Los Angeles era considerată la data inaugurării – 24 octombrie 2003 – drept una dintre cele mai sofisticate săli (dpv acustic) din lume. Are o capacitate de 2265 de locuri. Printre altele, este sediul pentru Los Angeles Philharmonic Orchestra şi  Los Angeles Master Chorale. Amplasamentul scaunelor este pe modelul similar cu Berliner Philharmonie  (scaunele sunt de jur-împrejurul scenei).

Lillian Disney (soţia lui Walt Disney) a  donat iniţial 50 millioane dolari (în 1987) pentru construcţia unui complex care să fie oferit locuitorilor din Los Angeles, ca un tribut pentru iubirea lui Walt Disney  pentru arte şi oraşul său. Frank Gehry  a semnat planurile arhitecturale;  acustica lăudată este creaţia lui  Yasuhisa Toyota.

9. Guangzhou Opera, China

Inaugurată în aprilie 2010, Opera din Guangzhou poartă amprenta faimoasei arhitecte irakiano-britanice Zaha Hadid.

Teatrul a devenit cea mai mare sală de  spectacol din sudul Chinei (1804 locuri) dar şi una dintre cele mai mari din ţara respectivă, alături  de Centrul Naţional pentru Artele Spectacolului din Beijing (5,452 locuri) şi  Marele Teatru din Shanghai (1800 locuri).

Costul proiectului a fost de aprox 220 milioane dolari.

10. Opera din Copenhaga, Danemarca

Insula Holmen din inima capitalei daneze este sediul Operei  din Copenhaga. Construcţia a costat aproape 300 de milioane lire sterline, ceea ce o face cea mai scumpă operă construită vreodată.

Costurile au fost achitate de magnatul armator Mærsk Mc-Kinney Møller. Acesta a donat oraşului, de asemenea, şi parcul Amaliehaven (care se află vis a vis de clădirea operei).

11. Gran Teatro La Fenice, Italia

De-a lungul existenţei sale de 224 de ani, teatrul a ars de trei ori (în 1774, 1836 şi 1996). Însă, ca Phoenix, s-a ridicat din propria cenuşă.

La Fenice este  unul dintre teatrele de operă esenţiale din istoria Italiei şi a Europei. În special în secolul 19 (era bel canto-ului) La Fenice a găzduit premierele unor opere de Rossini, Donizetti  şi Verdi.

12. Fox Theatre, Detroit

Fox Theatre din Detroit, a fost construit de Fox Film Corporation în 1928. Intenţia era să fie o sală luxoasă pentru filme.

Arhitectul său, C Howard Crane, a folosit un mix de motive africane şi asiatice , pe care l-a numit “gotic cambodgian”.

Desigur, sunt multe alte teatre faimoase de operă în lume: La Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York,  Royal Opera House Covent Garden -Londra, Estates Theatre – Praga, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta, Palau de les Arts Reina Sofía – Valencia, Teatro di San Carlo-  Napoli, L’Opéra Royal de Versailles, Margravial Opera  -Bayreuth, Drottningholm Palace Stockholm…

Alte poveşti, pentru alt articol!