Care sunt cele șase cântece reprezentative pentru România ? Cântece care ați dori să fie publicate în prima carte de cântece a UE.
16 August 2019, 17:28
Din data de 16 august până pe 16 septembrie, în România se vor putea vota cele șase cântece care vor reprezenta România în prima carte de cântece a Uniunii Europene. Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state și-au votat favoritele. România este a 27-a țară a Uniunii Europene care votează. Toți românii sunt invitați să voteze.
Cântăreții de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România și studenții și profesorii de muzică de la trei conservatoare, Universitatea Națională de Muzică din Bucureșți, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au nominalizat 54 de cântece din care românii își pot vota favoritele.
Printre cele 54 de cântece românești nominalizate pentru care românii pot vota, se află cele tradiționale și îndrăgite precum “Ciocârlia “, “Aseară ți-am luat basma” și “Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu, dar și cele contemporane precum “Amintire cu haiduci“ de Vali Sterian și “Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.
S-au decis șase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: “Cântece de dragoste“, “Natura și Anotimpuri“, “Libertate și Pace“, “Cântece Populare “, “Cântece despre credință“ și “Cântece pentru copii“ .
Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele 6 cântece care ar trebui să reprezinte România. Votul se face online în limba română pe www.eu.songbook.org.
Cei doi editori “Songbook ai UE” din România, Dr. Grigore Culdalbu, Universitatea Națională de Muzică din București, și asistent universitar doctorand Alexandra Belibou, Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, care au editat proiectul final de vot, discută despre cântecele românești nominalizate:
“Suntem bucuroși să includem creații românești în repertoriul european, prin intermediul acestui proiect, pentru a susține și a promova unitatea în diversitate. În orice cultură, tradițională sau modernă, sunt aduse împreună cele mai diverse calități, dintr-o perspectivă socială sau educațională, oglindind ceea ce este omul sau ce poate să devină. Indiferent de genul muzical ales sau subiectul țintit, compozițiile românești demonstrează existența unui limbaj muzical autohton, plin de semnificații ancestrale”.
După votul pentru cântecele românești, ultimul vot de cântece va avea loc în Italia unde de asemenea studenți, profesori și membri ai corurilor au nominalizat cântece din tezaurele naționale.
De la cărbune și oțel, la muzică și poezie
Cartea de Cântece a EU este un proiect democratic de pionierat, fără pereche, inițiat de o organizație non-profit, fară nicio legătură politică sau financiară cu Bruxelles. Cartea de Cântece a UE combină spiritul național cu gândirea europeană, iar acest fapt a reușit în mod surprinzător să aducă laolaltă politicienii danezi de la extrema stangă până la cei din extrema dreaptă. Fondatorul și președintele Jeppe Marsling (născut în anul 1974) explică motivele acestei inițiative:
“Suntem 27 de popoare în UE și cu toții știm prea puțin unii despre alții ! Să împărtășim comoara cântecelor naționale pare să fie un mod direct de a ne cunoaște mai bine. Dacă noi, cetățenii Uniunii Europene, vrem cu adevărat să facem un pas de la aspectul economic – cărbune, otel, peste, la cel social și cultural, cu toții trebuie să ne asumam responsabilitatea, cu atât mai mult cu cât în primul rand UE ne aparține nouă, cetățenilor ei“.
Prima ediție a Cărții de cântece a UE este planificat să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020 : 162 de cântece tipărite în limba originală și în traducere engleză, alăturat. În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit că finanțare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în așa fel încât cu toții, indiferent de cunoașterea limbii engleze, vor putea cânta și înțelege versurile.
Cartea de Cântece a Uniunii Europene
DETALII & CONTACT INIȚIATORI:
Organizația European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi și un italian. Mai multe informații despre aceștia: [http://www.eu-songbook.org%20]www.eu-songbook.org
PARTICIPANȚI și REDACTORI:
Cântăreții de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România și studenții și profesorii de muzică de la trei conservatoare, Universitatea Națională de Muzică din Bucureșți, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au nominalizat 54 de cântece din care românii își pot vota favoritele. Cei doi redactori al Cărții de Cântece a UE pentru Romania, Dr. Grigore Culdalbu, Universitatea Națională de Muzică din București, și asistent universitar doctorand Alexandra Belibou, Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au editat lista finală de cântece prezentate românilor. Cele 54 de cântece nominalizate sunt :
“Cântece de dragoste“:
- Aseară ți-am luat basma – (folclor)
- De-ai fi tu salcie la mal – (Muzica: Horia Moculescu/ Textier: Mihai Maximilian)
- Până când nu te iubeam - (folclor, Anton Pann)
- Zaraza – (Muzica: Benjamin Tagle Lara / Textier: Ion Pribeagu)
- Pe lângă plopii fără soț - (Muzica: Guilelm Sorban, Versuri: Mihai Eminescu)
- Ce bine că eşti – (Muzica: Nicu Alifantis, Versuri: Nichita Stănescu)
- Dau viața mea pentru o iubire - (Muzica: Marius Ţeicu/Textier: Eugen Rotaru)
- Cine iubește și lasă - (cules de Harry Brauner)
“Natura și Anotimpuri“:
- Somnoroase păsărele - (Muzica: Tudor Flondor / Versuri: Mihai Eminescu)
- A ruginit frunza din vii – (D.G. Kiriac)
- Copacul – (Muzica: Zsolt Kerestely/ Textier: Ovidiu Dumitru)
- Mai am un singur dor - (Muzica: Guilelm Șorban, Versuri: Mihai Eminescu)
- Au înnebunit salcâmii - (Arhip Cibotaru, Tudor Gheorghe)
- Veniți privighetoarea cântă – (Muzica: Marian Nistor / Versuri: Alexandru Macedonski)
- Lasă-mi toamnă pomii verzi - (Muzica: Margareta Pâslaru, Versuri: Ana Blandiana)
“Libertate și Pace“:
- Hora Unirii – (Muzica: Alexandru A. Flechtenmacher)
- Amintire cu haiduci - (Valeriu Sterian)
- Treceți batalioane române Carpațîi - (anonim)
- Deschideţi poarta soarelui – (Anton Șuteu)
- Acolo este țara mea – (Tudor Gheorghe)
- Pui de lei - (Ionel Brătianu)
- Trei Culori - (Ciprian Porumbescu, 1880)
- Vibrații - (C. Cezar)
- Vino Doamne – (Vali Sterian)
- Ploaia care va veni - (Florian Pittiş / Pasărea Colibri)
“Cântece Populare “:
- Ciocârlia – (Sile Dinicu)
- Lie, ciocârlie - (folclorul popular)
- Ciuleandra – (folclor)
- Alunelul – (folclor)
- Ana Lugojana - (Ion Vidu)
- Bun Îi Vinu' Ghiurghiuliu
- Ciobănaș cu 300 de oi
- Mociriță cu trifoi
- Hora Staccato - (Grigoraș Dinicu)
“Cântece despre credință“:
- Vin colindătorii - (Tudor Gheorghe)
- Tatăl Nostru – (Anton Pann)
- Astăzi s-a născut Hristos - (Timotei Popovici)
- Legănelul lui Iisus - (Valentin Teodorian)
- Domn, Domn, să-nălțăm - (Gheorghe Cucu)
- Colo'n susu - (Sabin Drăgoi)
- Domnuleţ şi Domn din Cer - (Gheorghe Cucu)
- Miluiește-mă - (Gheorghe Cucu)
- Mărire-ntru cele-nalte - (Nicolae Lungu)
- O, ce veste minunată - (Dumitru Georgescu Kiriac)
“Cântece pentru copii“:
- O lume minunată – (Mihai Constantinescu)
- Vine, vine primăvara – (Nicolae Saxu / George Breazul)
- În Pădurea Cu Alune - (Ion Nicorescu)
- Înfloresc grădinile - (Timotei Popovici)
- Ah, ce bucurie - (Alexandru Paşcanu)
- Am pierdut o batistuţă - (folclorul copiilor)
- O portocală – (Marius Țeicu / Anda Călugăreanu)
- Oac Oac Diri Diri Dam - (folclorul copiilor)
- Șade rața pe butoi - (Alexandru Pașcanu)
- Vulpe Tu mi-ai furat gâsca - (folclorul copiilor)
UNDE SE POATE VOTA:
Votul se desfășoară pe pagina www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română. Lista de votare este tradusă în 24 de limbi.
CATEGORII DE CÂNTECE:
Cele șase categorii au fost alese prin cooperarea a 17 academii și facultăți de muzică din 14 state membre ale UE. Acestea sunt: 1) Cântece de dragoste, 2) Natura și Anotimpurile, 3) Libertate și Pace, 4) Cântece populare, 5) Cântece despre credință, 6) Cântece pentru copii. Academia de Muzică “Gheorghe Dima“ a participat în elaborarea acestor șase categorii.
PUBLICAREA:
Când cele 27 de sesiuni naționale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali, din Italia, va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleză de către traducători de versuri calificați. Prima Carte de cântece a UE va aduna laolaltă 162 de cântece atât în limba de origine cât și în limba engleză, alăturat, iar publicarea acesteia este programată chiar de Ziua Europei, pe 9 mai 2020. Eventualul profitul obținut în urma primei publicării va fi utilizat la finanțarea unei a doua versiuni, în toate cele 24 de limbi oficiale în Europa, în așa fel încât toți cetățenii UE să poată cânta cele 162 de cântece în limba lor maternă .