Azi la Radio România Cultural: Storymania – „Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor”! Documentar dedicat actorului Toma Caragiu
24 March 2018
Fii autentic la UNATC! UȘI DESCHISE 2019
25 February 2019

Caravana Docuart aduce documentarul românesc la Deva

Cinefilii orașului Deva sunt așteptați în zilele de 27 și 28 aprilie la Teatrul de Artă  pentru o serie de documentare premiate, cu intrare liberă. Filmele proiectate sunt premiate la festivalul documentarului românesc în 2017 – București Docuart Fest (BDF).

Scopul caravanei rămâne acela de a face documentarul de autor să circule, să ajungă în cât mai multe orașe din țară, să promoveze regizori și să adune o comunitate în jurul acestui gen cinematografic.

Proiecțiile încep vineri, 27 aprilie, de la ora 18:00 cu scurtmetrajul moldovenesc Cine iubește și lasă (R. Victor Gălușcă), cel mai bun documentar studențesc la BDF 2017, care ne prezintă o colecție de aproape 4.000 de negative din anii ’60 găsită într-o casă abandonată. De la 18:30 puteți urmări povestea unui bătrân din Maramureș, Ionaș, visează că plouă (R. Dragoș Hanciu) care își petrece constant nopțile păzindu-și de unul singur lanul de porumb de mistreți. Filmul a fost selecționat la Visions du Réel și premiat la Docuart Fest pentru cea mai bună imagine.

De la ora 19:15 urmărim câștigătorul marelui premiu BDF – Varză, cartofi și alți domeni (R. Șerban Georgescu), iar seara se încheie la 20:30 cu povestea cinecluburilor din Romania în anii comunismului, Camera obscura (R. Gheorghe Preda).

O viață ratată (R. Eugeniu Bocancea) este primul film din a doua zi de caravană și începe la ora 17:30. Producția prezintă istoria de rezistență a unui național țărănist în fața represiunilor regimului comunist din România; de la 18:00 va fi proiectat Momente de tăcere (R. Ion donică) documentarul în care oamenii prezentați își expun stilul de viață, fericirea autentică combinată cu efortul aproape tragic de supraviețuire și așteptarea morții. De la ora 19:00, Secondo Me, în regia lui Pavel Cuzuioc, ne poartă prin viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odesa. Caravana Docuart se încheie cu documentarul Faptele sunt cunoscute care îl are ca subiect pe Cristian, un licean de 15 ani din București, care este exclus din organizația Uniunii Tineretului Comunist, apoi exmatriculat pentru “fapte reprobabile”. Povestim după proiecție cu Gabriel Tempea, regizorul filmului.

Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.

Deva este al 5-lea oraș de pe harta caravanei după Brașov, Sibiu, Târgu Jiu și Constanța. Următoarea oprire a caravanei va fi la Timișoara, în cadrul StudentFest.

Caravana Docuart merge la drum cu documentarul românesc alături de BMW România.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

 

Intrarea în lumea documentarului este liberă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *