The WATER DIVINER regizat de Russell Crowe , dramă zguduitoare despre o pagină de istorie reală – de Michaela Platon
23 October 2020
Timbuktu – dramă și haos într-o construcție narativă năucitoare– de Michaela Platon
26 October 2020

“Bunele maniere pentru copii în 365 de zile:”Educaţia copilului reprezintă cartea de vizită a oricărui părinte

Sheryl Eberly și Caroline Eberly sunt autoarele unei cărți recent traduse la Corint Books, în cadrul secțiunii Corint Junior, de Nicoleta Stroie. Cartea vizează “Bunele maniere pentru copii în 365 de zile”. Lectura, chiar şi pentru copii, este explicită și ușoară – în plus, este îmbogățită cu jocuri și activități practice care facilitează celui mic, descoperirea și însușirea unor gesturi și atitudini utile, care trebuie să devină obişnuinţe în viața de zi cu zi.

Dincolo de bunele maniere pe care copilul sau adolescentul trebuie să le deprindă, cartea pune serios problema comunicării în epoca digitală, ceea ce nu este deloc simplu, căci ce și cum oferim spațiului virtual, când este vorba de fotografiile personale, dar și de cele în care apar prieteni ori simple cunoștințe, devine subiect generos şi controversat. Prin exemple și o analiză minuţioasă, cartea oferă informații suficiente prin care copilul nu se va pune în pericol şi va putea să-i judece, la rândul său, pe ceilalți.

Cartea este o bună lectie care poate “salva” cititorul din multe situații neplăcute, oferindu-i copilului, dar și părintelui, pârghiile necesare “navigării” prin viață.

Cartea aceasta categoric nu este un roman, nu poate și nici nu ar trebui să fie citită rapid, pe diagonală. Educația nu poate fi comprimată într-un timp predeterminat, nu poate fi parcurs şi învățat totul pe scurtătură. Pentru destule dintre “bunele maniere” este imperios necesară, practica. Aici, intervin jocurile propuse de cele două autoare, dar și imaginația părinţilor și, de ce nu, chiar imaginaţia copiilor – astfel, într-un mediu controlat, printre apropiați, se pot experimenta diverse situaţii, cu felurite încărcături emoţionale. Alte gesturi ori atitudini, reușite sau mai puţin fericite – pot fi comentate în particular cu copiii pentru a le evidenţia oportunitatea. Formulări diverse, situaţii posibil neplăcute  sau experiențe personale sunt oferite ca exemple de discutat şi chiar de abordat.

Propunerile autoarelor ca jocuri şi exerciţii depăşesc cadrul câteodată rigid al deprinderii bunelor maniere. Copilul este provocat să pună întrebări şi să încerce ieşirea din posibile situaţii dificile pentru el sau pentru cineva apropiat. Totodată, copilul este încurajat să empatizeze şi să comunice elegant cu cei din jurul său, va învăţa să se îngrijească şi să pună preţ pe igienă, să facă observaţii pertinente fără să-şi jignească prietenii – într-un cuvânt, copilul va învăţa să socializeze, respectându-se pe sine şi pe ceilalţi.

Realizator Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *