DUNKIRK al lui Christofor Nolan – un film cu o formulă de comunicare covârșitoare
6 August 2018
BLADE RUNNER 2049 by Denis Villeneuve- un SF tulburător
13 August 2018

Biserici in biserici: micro-arhitecturi liturgice la MNAR

O tanara cercetatoare in istoria artei, la Florenta – are un interes special pentru arta veche romaneasca si, lucru minunat, la Muzeul National de Arta al Romaniei a gasit specialisti deschisi in comunicare. Dupa doua luni petrecute in compania muzeografilor, conservatorilor si restauratorilor si bineinteles, in preajma pieselor liturgice, in parte expuse, in parte aflate in depozitele institutiei muzeale, Anita Paolicchi ne va povesti astazi, de la ora 12, la sediul muzeului, despre „micro-arhitecturile” de argint care se află în colecțiile MNAR.

Conferinta istoricului de arta se intituleaza – ~Biserici in biserici: micro-arhitecturi liturgice~ si are in atentie asemanarile si diferentele dintre diverse piese, autoarea urmarind sa realizeze eventuale comparatii dintre obiectele din spatial orthodox, cu piesele liturgice intrebuintate in ritul catolic. Universul post-bizantin i-a oferit cercetatoarei o evidenta bogatie de forme executate in materiale pretioase si realizate in tehnici exceptionale. Dincolo de aspectele estetice, fenomenul politico-religios din epoca va fi cu atentie urmarit de tanara cercetatoare.

În cursul conferinței care va dura circa o ora, vor fi prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expoziția permanentă: „chivoturile cu formă arhitecturală” si vor fi proiectate imagini ale unor piese importante aflate in depozitele institutiei muzeale. Perioada istorica surprinsa este aceea in care apărarea ortodoxiei devenise un instrument politic în combaterea presiunii atât otomane cât și habsburgice.

Asadar, conferința va dura aproximativ o oră, iar intrarea este gratuită.

Pentru  potentialii auditori, MNAR realizeaza pe scurt, pe pagina evenimentului de vineri, de la ora 12, un succinct profil professional al conferentiarei, din care citam: ”Anita Paolicchi este doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența (Școala doctorală inter-universitară „Pegaso”, Universități din Florența, Pisa, Siena). În anul 2015 a terminat un masterat în istoria artei la Universitatea din Pisa, cu o lucrare despre argintăriile liturgice bizantine și post bizantine cu forma arhitecturală, iar în anul 2016 a terminat un masterat în istorie medievală și premodernă la Universitatea din Cluj Napoca, cu o lucrare despre temele apocaliptice în operele argintarilor sași luterani din Transilvania. Fragmente din aceste cercetări au fost prezentate la conferințe naționale și internaționale din Veneția, Paris, București și Oxford.”

Roxana Pasculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *