Proiectul Instalart/ Obiect/ 004. Inspired by UniCredit Bank ajunge în Timișoara
13 October 2016
Statul va plăti diferenţa pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia pământului”
13 October 2016

Beatrice Rancea: Gale de Operă și Balet, “Bărbierul din Sevilla”, “Tricornul și “Amorul Vrăjitor”, în noua stagiune a ONB

O Gală Extraordinară de Operă și alta de Balet deschid, vineri și duminică, stagiunea 2016-2017 la Opera Națională București (ONB), a anunțat, miercuri, managerul general interimar al instituției, Beatrice Rancea.

“Deschidem stagiunea Operei cu două gale extraordinare. Vineri, 14 octombrie, avem o Gală Extraordinară de Operă, unde maestrul Marcello Mottadelli, noul coordonator muzical al Operei, va dirija orchestra, corul, corul de copii al Operei, în regia maestrului Renato Zanella; următoarea gală va fi duminică, 16 octombrie, o Gală Extraordinară de Balet”, a spus Rancea în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a precizat că în cele două spectacole vor evolua interpreți importanți de pe mari scene europene și internaționale: Paris, Viena, Madrid, Londra, Milano, New York.

Alături de artiști consacrați ai ONB — Silvia Sorina Munteanu, Oana Andra, Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Iordache Basalic, Liviu Indricău — vor evolua și personalități lirice ale scenelor internaționale precum: Ildiko Komlosi, Nino Machaidze, Liliana Matei Ciucă, Ambrogio Maestri, Vladimir Galouzine, Alexandru Badea.

În program se vor regăsi partituri celebre, arii și duete din repertoriul clasic universal.

Gala Extraordinară de Balet se va desfășura sub bagheta dirijorului Pietro Salvaggio, prezentând publicului artiști consacrați ale unora dintre renumitele scene la nivel mondial: Aurelie Dupont și Alessio Carbone (Opera National de Paris), Nicoletta Manni și Timofej Andrijashenko (Teatro alla Scala din Milano), Lauren Cuthbertson și Federico Bonelli (The Royal Ballet), Esther Jurado și Sergio Bernal (Ballet Nacional de Espana), Joaquin De Luz (New York City Ballet), Natascha Mair și Davide Dato (Wiener Staatsballett).

În cadrul acestei Gale, ONB va fi reprezentată de soliștii: Adina Tudor, Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Ada Gonzalez, Ovidiu Matei Iancu, Andra Ionete, Robert Enache, Mihaela Soare, Valentin Stoica, Bianca Stoicheciu, Akane Ichii, Yvonne Slingerland Cosialls, Rin Okuno, Vlad Toader, Cristian Preda, Sergiu Dan, Takaya Ryou, Alessandro Audisio.

Alături de aceștia vor evolua Orchestra, Corul și Corul de Copii și Ansamblul de Balet.

Conceptul artistic al celor două spectacole aparține coregrafului Renato Zanella, coordonator al baletului ONB, scenografia fiind semnată de creatoarea Doina Levintza.

“Avem un program până la sfârșitul stagiunii, care înseamnă 1 iulie. Deocamdată îl prezentăm numai până în decembrie inclusiv. Ne-am dorit ca în fiecare lună să avem un eveniment în cadrul Operei”, a adăugat Beatrice Rancea.

Ea a anunțat că în noiembrie va fi prezentată premiera “Bărbierul din Sevilla”, o montare nouă semnată de Matteo Mazzoni, cu concursul unei echipe italiene.

“Vom avea un ‘Bărbierul’ nou, dirijat tot de maestrul Marcello Mottadelli, o producție nouă”, a spus Rancea, menționând că ultima producție cu această operă are 60 de ani, “cu niște mici îmbunătățiri, ultima fiind de acum 34 de ani”.

De asemenea, Carlos Vilan, de la Opera din Madrid, va semna, în decembrie, coregrafia spectacolelor “Tricornul” și “Amorul Vrăjitor”, ultima montare a celor două titluri datând, potrivit managerului ONB, din 1978.

“Va fi și un beneficiu și pentru orchestră să abordeze aceste două partituri celebre. M-am bucurat mult că compania noastră de balet care are o prestație a baletului clasic excepțională, recunoscută pe plan național și internațional, pot, ajutați de maestrul Carlos Vilan, să abordeze și stilul flamenco, un stil pe care dânsul l-a dansat și este specialist în acest domeniu”, a precizat Beatrice Rancea.

Ea a adăugat că, pentru producția cu “Tricornul”, maestrul Renato Zanella a obținut decorul și costumele create de Picasso pentru acest spectacol.

Managerul interimar al ONB a declarat pentru AGERPRES că își dorește să reintroducă pe afișul ONB titluri “scoase de câtva timp din repertoriu”.

“Motiv pentru care, săptămâna viitoare vom relua ‘Scrisoarea pierdută’, după ianuarie vom relua ‘Fidelio’, vom relua ‘Lohengrin'”, a spus Rancea. Pentru luna decembrie își dorește să aducă un titlu foarte iubit de spectatori în perioada sărbătorilor de iarnă, “Liliacul” de Johann Strauss-fiul.

“Avem și o Gală de Crăciun, una în Foier, asigurată de Corul de Copii, și dorim și o Gală și pe Sala Mare”, a mai spus managerul OMB.

Prezenți la conferința de presă, Renato Zanella, Marcello Mottadelli, Pietro Salvaggio și Carlos Vilan și-au exprimat satisfacția de a lucra în cadrul Operei bucureștene, apreciind calitatea soliștilor, a corurilor și a corpului de balet din cadrul primei scene lirice a României.

sursa AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *