Proiectul DACIKA la Zalău
22 November 2017
Oaza de muzică: Cu MOŞUL jazzului românesc
22 November 2017

Baritonul rus Dmitri Hvorostovsky a murit

Anunţul a fost făcut pe pagina sa oficială de facebook: “În numele familiei Hvorostovsky, cu inimile grele vă anunţăm trecerea în nefiinţă a lui Dmitri Hvorostovsky – îndrăgit bariton, soţ, tată, fiu şi prieten – la vârsta de 55 de ani. După o luptă de doi ani şi jumătate cu un cancer la creier, a murit în linişte în această dimineaţa, 22 noiembrie, înconjurat de familie, în locuinţa sa din Londra. Căldura  glasului său şi spiritul său să fie întotdeauna cu noi.”
Mulţi l-au aclamat ca cea mai frumoasă voce de bariton. Era o prezenţă magnetică, pe scenă şi în afara acesteia. Inalt, suplu, atletic, voce puternică, o respiraţie performantă care i-a adus celebritatea şi o coama albă de păr…

Dmitri Hvorostovsky a fost, în ultimele două decenii, o vedetă a operei internaţionale de tip hollywoodian. Ursul siberian născut la Krasnoiarsk sub zodia Balanţei la 16 octombrie 1962 a  câştigat concursul de canto de la Cardiff  în 89, acolo unde l-a invins, la el acasă, pe galezul Bryn Terfel. După Cardiff, porţile operelor internaţionale i s-au deschis  generoase  iar Hvorostovsky a ştiut să îşi joace cartea talentului  cum a vrut şi când a vrut.

Îi plăcea să şocheze la prima impresie. Iar critica de specialitate s-a recunoscut învinsă.
Alan Blyth nota în revista Opera:”Dacă arăţi ca Nureyev tânăr şi cânţi precum Lisitsian, lumea operei îţi este deschisă!”

A  colectat  cele mai importante roluri din opere de Verdi şi Ceaikovski. Era liric şi fluid, însă întotdeauna clocotind de energie, controlată cu un aer aristocratic.

Cântul liric a fost întotdeauna punctul meu forte, pe care cu bucurie îl  protejez şi în zilele noastre. Deşi am mai schimbat repertoriul, cele mai importante  pentru mine sunt cantilena şi stilul liric!  spunea  Hvorostovsky.

Pentru mulţi, poate apărea arogant, superior. Nu era de acord ca massmedia sau publicul să îl considere un sex- simbol. „Uitaţi-vă la ce cânt şi cum cânt, nu la cum arăt!” – clocotea siberianul intempestiv.

downloadUn artist a cărui aură de superioritate nu ştii dacă te atrage sau te  ţine la distanţă. Prietenul lui bun, dirijorul Constatine Orbelian, oferea o explicaţie: “Ruşii mai vestici, moscoviţii (dacă va aduceţi aminte de celebra fotografie a lui Brejnev sărutându-l pe gură pe Honecker)  sunt foarte apropiaţi fizic. Bărbaţii sărută, femeile sărută, este o relaţie complet diferită pe care oamenii o au intre ei. Este normal. Însă siberienii nu sunt aşa. Asta nu înseamnă că nu simt la fel ca moscoviţii. Siberienii sunt un pic mai distanţi. Însă este o distanţă fizică, nu mentală. Oamenii râd când aud acest cuvânt referitor la Hvorostovsky, că este aristocratic. Dar este motivul pentru care îi stă atât de bine în roluri precum Prinţul Eleţky sau Evgheni Oneghin. Întregul limbaj corporal al său este aristocratic. Este pur şi simplu felul în care el arată şi se mişcă”.

Greu încercat în ultimii doi ani  de probleme de sănătate, Hvorostovsky a fost distins pentru meritele sale artistice excepţionale cu Ordinul Alexandr Nevsky de către Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.Cu câteva luni în urmă, faimosul artist a  fost internat într-un spital londonez pentru tratament intensiv cauzat de diagnosticul care a şocat lumea operei: tumoră pe creier. În consecinţă, a trebuit să contramandeze toate  spectacolele planificate, inclusiv recitalul progtamat în cadrul trecutului Festival Enescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *