Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Spania, la Barcelona
4 March 2018
Ilustrata din Amsterdam – Biserica din Alkmaar
5 March 2018

BARCELONA – PARCUL GÜELL

Este un parc cu elemente arhitectonice deosebite, situat în partea superioară a colinei El Carmel în districtul Gracia al Barcelonei. A fost proiectat de arhitectul Antoni Gaudí și construit între anii 1900 – 1914, iar din 1984 se găsește printre locurile incluse pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

* * *

 

Parcul Güell arată clar vizitatorului stilul unic al lui Gaudi care rezultă evident din oricare element, indiferent de dimensiunile acestuia. Există forme ondulate de parcă ar fi râuri de lavă, pasaje acoperite cu coloane de forma unor copaci, stalactite și forme geometrice. Multe din suprafețele existente sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit Trencadis (utilizat în modernismul catalan, creat din cioburi sparte de faianţă).

 

* * *

 

Datorită locației sale la marginea orașului și la o altitudine mare, acest parc cu atmosfera sa pașnică este în contrast cu zgomotul și frenezia capitalei catalane. Gaudi a fost determinat să realizeze o integrare perfectă a operelor sale în natură. Dovada în acest sens sunt coloanele de piatră de dimensiuni foarte diferite și forme care sugerează trunchiuri de copaci, stalactite și peșteri. Când Gaudi a preluat proiectul zona a fost defrişată, așa cum indică și denumirea sa Muntele Chel, el a ordonat și plantarea unei noi vegetații, alegând speciile native mediteraneene, cea mai potrivită pentru a terenului: pin, salcâm, stejar, eucalipt, palmier, chiparos, smochine, migdale, prune, magnolia, iedera, trandafir, rozmarin, cimbru, lavanda, salvie, etc.

 

* * *

 

Gaudi a conceput parcul cu o semnificație religioasă și în același timp organică și urbană, a profitat de diferența de 60 de metri pe care o are muntele pentru a proiecta o cale de elevare spirituală în vârful său, o capelă, care nu a fost niciodată construită, pe locul ocupat în prezent de către monumentul Golgota (sau Dealul din trei cruci).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *