Instalații video, artă textilă, performance, pictură și sculptură în expoziția artiștilor belgieni PARCURS BRU>><<BUH de la ARCUB
26 January 2018
AUDIO Expozitia permanenta Casa Ceausescu la Palatul Primaverii
27 January 2018

Arte frumoase: un dialog cu Irina Cărăbas

 

h 18.30-19.00

Realizator: Daria Ghiu

În ediţia de sâmbătă, 27 ianuarie, vorbim despre realism socialist. Demarăm o discuţie pe care o vom continua şi în alte emisiuni viitoare, discutie deschisă şi cu un alt prilej, chiar în ediţia de săptămâna trecută, atunci când, cu ocazia dosarului din cel mai recent număr al revistei “Arta”, dosar dedicar muzeelor, am vorbit despre realismul socialist din perspectiva muzeografului, despre realism socialist şi necesitatea expunerii sale şi privirii lui cu un ochi critic, care să depăşească tonul plin de resentimente. Invitata Dariei Ghiu este Irina Cărăbaş, autoarea volumului “Realismul socialist cu faţa spre trecut. Instituţii si artiști în România: 1944-1953”, apărută la Editura Idea la finalului anului 2017.
Irina Cărăbaş este istoric de artă şi predă la Departamentul de Istoria şi Teoria Artei al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. Cercetările sale privind modernitatea din România au evoluat în diverse configuraţii în texte, proiecte de cercetare şi cursuri cuprinzând probleme şi domenii ca: relaţia dintre artă şi politică, realismul socialist, avangarda istorică, arte decorative/design, cultura vizuală a socialismului. Recenta sa apariţie analizează dintr-o perspectivă încrucişată perioada realismului socalist.

Ascultaţi aşadar un dialog cu Irina Cărăbas şi, la final, un fragment din fonoteca Radio, din anul 1960, o înregistrare la sediul Academiei Republicii Populare Române, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naşterea lui Camil Ressu. Artistul moarte doi ani mai târziu, în 1962.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *