Ofertele expozanţilor la KILIPIRIM, ediţia de toamnă 2016
28 October 2016
„Romeo şi Julieta la Mizil”-ediția X-a
29 October 2016

Texte şi pretexte – estetica ficţiunii enigmatice

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu.

În ediţia de sîmbătă, 29 octombrie 2016, a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să abordăm un gen literar considerat, adeseori pe nedrept, minor: policier-ul. De fapt, genul este mai larg, incluzînd aici şi subgenurile thriller & mistery şi noir. Pe scurt, estetica ficţiunii enigmatice, una ce operează cu paradoxuri şi recurge la ambiguitate logică şi semantică, care pune la lucru deductivitatea şi cultivă ca pe o metodă de prim rang curiozitatea cititorului ‒ iată domeniul nostru de interes. Pretext pentru un asemenea demers este o recentă masă rotundă dedicată genului policier şi fantasy. Invitaţii noştri speciali sînt scriitorul, traducătorul şi editorul Michael Haulică, precum şi patronul Editurii Tritonic din Bucureşti, Bogdan Hrib, el însuşi un apreciat autor de romane poliţiste, amîndoi participanţi la evenimentul menţionat.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii şi a jurnalismului universal, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de Joseph Pullitzer, întemeietorului premiului pentru literatură, jurnalistică şi fotografie ce-i poartă numele, cel de la a cărui naştere celebrăm în ziua de 29 octombrie a.c. 205 ani.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un dialog comic excepţional din Arhiva de Aur a SRR, intitulat Costică, dormi?, moment interpretat de Mircea Crişan şi Sorina Dan.

Foto: Bogdan Hrib şi Michael Haulică,  Joseph Pullitzer,  Mircea Crişan şi Sorina Dan,

link you tube spre scheciul din 1964 intitulat Revelion interpretat de Mircea Crişan:

https://www.youtube.com/watch?v=d3RqdaWso1Y.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *