Asta-i muzica ce-mi place! În memoria unui mare Rege, de Dan Manolache
29 September 2018
CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL – La 100 de ani, preluăm preşedinţia Europei!
29 September 2018

Texte şi pretexte – Marele Salvator Dali, megaloman, excentric, pionier al experimentelor plastice şi vizuale

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

 

În ediţia din 29 septembrie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un destin artistic de excepţie, cel al marelui Salvador Dalí. Prieten al avangardelor plastice, dar şi deasupra sau împotriva lor, prieten cu Lorca şi Picasso, dar şi apropiat al dictatorului Franco, supranumit cu ironie „Avida Dollars”, genial, angoasat şi vizionar, artistul catalan a lăsat în urmă o operă incredibil de bogată, de un simbolism fără pereche.

Megaloman, excentric, pionier al experimentelor plastice şi vizuale, Dalí a revoluţionat percepţia curentă despre pictură, ducînd pe culmi suprarealismul şi apoi depăşindu-l pentru a-şi promova propria viziune, celebra metodă paronic-critică.

Cu o viaţă tumultuoasă alături de iubita sa Gala, care i-a fost şi mamă, şi muză, şi amantă, şi contabilă, şi protectoare, Dalí şi-a marcat fără doar şi poate epoca, stîrnind şi astăzi emoţie şi adulaţie. Ghid prin biografia şi opera daliniană ne va fi doctorul Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria medicinei din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, nu doar un eminent savant, ci şi un pasionat de alchimie şi muzica mistică, bun cunoscător al lui Vanghelis, Goya, El Greco, Bosch şi Blake.

La rubrica Respiro sportiv, vă invităm, prieteni, la o scurtă meditaţie asupra rîndurilor scrise de uruguaianul Eduardo Galeano pe tema relaţiei dintre propaganda totalitaristă şi fotbal.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 260 de ani, la 29 septembrie 1758, se năştea Horatio Nelson, marele amiral englez care a înfrânt flota napoleoniană în bătălia navală de la Trafalgar.

În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi monologul intitulat Reţetă pentru salata de fructe, în care străluceşte Horaţiu Mălăele.

Foto: prof. dr. Octavian Buda, Salvador Dalí, imagini ilustrînd opere daliniene,  Eduardo Galeano,  F.C. Barcelona în 1938, portret al amiralului Nelson şi imagini ale bătăliei de la Trafalgar, Horaţiu Mălăele, link you tube spre un interviu în franceză acordat de Salvador Dalí în 1960 în Canada:

https://www.youtube.com/watch?v=HUMl2Xbtud4.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *