Născut în România – Invitat: istoricul Cezar Petre Buiumaci
25 March 2017
DOCUMENTAR: 60 de ani de la semnarea tratatelor de la Roma de instituire a Comunității Economice Europene și a EURATOM
25 March 2017

Texte și pretexte – Călătorie prin universul hărţilor

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 25 martie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin universul hărţilor. Motivul? Prezenţa la Bucureşti a cartografului şi geografului Gabriel Jivănescu, rezident şi cercetător praghez, autentic specialist în această formă de cunoaştere prin prezentarea grafică pe orizontală a  formelor de relief, apelor, neregularităţilor geologice, aşezărilor umane etc. O trecere în revistă a evoluţiei ideii de hartă înseamnă deopotrivă şi o manieră de investigare a imaginarului uman, prin rememorarea unor repere uneori secrete. Aşa au stat lucrurile, de pildă, cît priveşte hărţile de navigaţie către Indii sau spre Cipangu, mult amar de vreme păzite de piloţii maritimi spanioli şi portughezi de curiozitatea concurenţială a englezilor, olandezilorşi francezilor.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 1916 ani, la 25 imartie 101 d.Hr., pornea de la Roma în fruntea legiunilor Împăratul Traian în ceea ce s-a numit a fi prima campanie dacică.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Strada Afirmării… şi în care evoluează Dem. Rădulescu Bibanu’ şi Horaţiu Mălăele.

Ilustrare vizuală: imagini ale unor hărţi străvechi, statuie a Împăratului Traian, imagini şi monede din vremea acestuia, 
Dem. Rădulescu şiHoraţiu Mălăele, link you tube spre un scurt documentar dedicat istoriei hărţilor:

https://www.youtube.com/watch?v=KDdlsbh8IhE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *