Lucrările lui Brâncuși, expuse pentru un an la Guggenheim Museum
10 March 2017
Arte frumoase cu artistul Decebal Scriba, în mijlocul expoziției „Situații și concepte”
11 March 2017

Texte și pretexte – “Rock sub seceră şi ciocan”primului volum din istoria rockului , scris de Nelu Stratone

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 11 martie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o aventură mnezică prin trecutul, glorios şi uneori chiar eroic, al rockului românesc. Pretextul? Apariţia, sub egida Editurii Hyperliteratura din Bucureşti, a primului volum din istoria rockului din ţara noastră, scris de Nelu Stratone, intitulat Rock sub seceră şi ciocan.  După cum mărturiseşte însuşi autorul, Nelu Stratone, adresîndu-se cititorului, avem de-a face cu „o poveste despre libertate într-un regim autoritar care a încercat să sufoce cu orice prilej și prin orice mijloace exprimarea ei. Vei întîlni eroi și trădători, orgolii și prietenii, vei zîmbi cel mai probabil la ingeniozitatea și creativitatea cu care au depășit barierele vremii rockării de-atunci, vei ofta la abuzurile și deciziile nedrepte ale sistemului, regretînd cîte lucruri extraordinare s-au pierdut prin cenzură și interziceri, nu în ultimul rînd vei cunoaște istoria celor mai cunoscute formații și a celor mai cunoscuți artiști care au marcat cultura noastră muzicală și pe care nu avem dreptul să-i uităm sau să nu le spunem mai departe pățaniile, dacă nu pentru memoria noastră colectivă, măcar pentru identitatea fiecăruia dintre noi”.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturală internaţională, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că la 11 martie 1702 apărea la Londra primul cotidian britanic, Daily Courant, editat de Elizabeth Mallet.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un excepţional moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cel intitulat  Reţetă pentru salata de fructe şi interpretat de Horaţiu Mălăele.

Ilustrare vizuală:  Nelu Stratone,  coperte, imagine cu primul număr al Daily Courant, imagine a unuia dintre primii cititorii ai gazetei londoneze, Horaţiu Mălăele,

link you tube spre o înregistrare istorică a TVR cu formaţia Phoenix interpretînd peisa Nuna:

https://www.youtube.com/watch?v=MOmf-KQHqnI.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *