Arte frumoase – Istoria (Nu) Se Repetă. Un dialog cu artiştii Veda Popovici şi Mircea Nicolae
10 November 2018
Ilustrata din Amsterdam – RCO Young
12 November 2018

Românii in lume  – Nicolae Voiculeț

Duminica 4 noiembrie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

ICR Beijing organizează concertul de nai „Muzica Unirii“, susținut de naistul român Nicolae Voiculeț. Concertul este dedicat marcării Zilei Naționale a României și face parte din programul Centenar al ICR Beijing.

Programul evenimentelor:

  • 16 noiembrie – recital în cadrul vernisajului expoziției Corneliu Baba – la Centrul de Artă Quan Shanxi din Hangzhou;

  • 19 noiembrie – masterclass la Conservatorul de Muzică din Xi’an;

  • 20 noiembrie – concert la Conservatorul de Muzică din Xi’an.

Ediția a 13-a a Săptămânii filmului românesc la Budapesta

Perioada: 15–19 noiembrie 2017

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează cea de-a treisprezecea ediție a „Săptămânii filmului românesc la Budapesta“, la Cinematograful de Artă „Uránia“.

Săptămâna filmului românesc la Budapesta“ este unul dintre cele mai importante și mai longevive programe culturale ale ICR Budapesta, desfășurat anual începând din 2006. Ajunsă la cea de a treisprezecea ediție, „Săptămâna Filmului românesc la Budapesta“ este realizat în mod tradițional în parteneriat cu Cinematograful de Artă „Uránia“.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează in perioada 10-12 noiembrie lansări de carte, lecturi publice de poezii și de literatură pentru copii și în cadrul Târgului Internațional de Carte TÜYAP Istanbul 2018. Invitați: Moni Stănilă, Livia Ştefan, Bogdan Munteanu, Esra Alkan, Mesut Șenol.

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține realizarea turneului Transylvanian Concert – de la Enescu la jazz, de la doină la blues al muzicienilor Lucian Ban și Mat Maneri, în premieră în Portugalia.Turneul are loc in perioada 16-18 noiembrie.

ICR Londra organizează, în cadrul liniei de mobilitate a profesioniştilor culturali din alte ţări interesaţi să desfăşoare proiecte cu artişti şi organizaţii din România, deplasarea la Bucureşti a prof. Sanda Miller, Senior Lecturer in Media and Visual Arts, Southampton Solent University.

Prof. Sanda Miller se va deplasa la București, la UNARTE, pentru a susține ateliere de lucru cu studenți ai departamentului de modă în zilele de 16, 19, 20 și 21 noiembrie 2018, în vederea inițierii unui parteneriat cu Universitatea Southampton Solento din Marea Britanie. În zilele de 17 și 18 noiembrie 2018, prof. Miller se va întâlni cu designeri de modă și reprezentanți ai industriei de fashion, pentru inițierea unor parteneriate cu universități, galerii și muzee britanice.

Institutul Cultural Român de la Londra organizează la sediuo dezbatere și o lansare de carte sub titlul Impactul tehnologiei asupra dezvoltării personale și profesionale.

Evenimentul este destinat tinerei generații și celor interesați de schimbările aduse de cea de-a patra revoluție tehnologică. Prilejuit de lansarea cărţii Coaching with Careers and AI in Mind: Grounding a Hopeful and Resourceful Self Fit for a Digital World (Routledge Publishing, 2018), semnată de Adina Tarry, evenimentul abordează una dintre cele mai actuale teme de discuție: impactul tehnologiei asupra mediului de afaceri.

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României din Regatul Spaniei și cu sprijinul DACIN SARA, susține participarea României în calitate de țară invitată la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film European de la Segovia / Muestra de Cine Europeo de Segovia, care se va desfășura în perioada 14-20 noiembrie.

Concert la Biserica San Juan de los Caballeros (18 noiembrie)

Tradiția impune ca în duminica festivalului, la ora prânzului, țara invitată să ofere un concert de ținută în Biserica San Juan de los Caballeros. Biserica, cu o capacitate de 300 de locuri, a aparținut pictorului spaniol Daniel Zuloaga, acum fiind integrată în muzeul care poartă numele artistului. Concertul are la bază muzica de film.

Cuplul Clara Cernat și Thierry Huillet, vioară și pian, vor susține concertul care are la bază un repertoriu clasic românesc, apărut în diverse producții cinematografice românești sau internaționale.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează la sediu întâlniri literare, conferinţe/dezbateri sau proiecții de film. Programul întâlnirilor se desfășoară sub denumirea Le Club de l’Institut Culturel Roumain (Clubul Institutului Cultural Român de la Paris). Aceste programe au ca scop dinamizarea imaginii institutului, prezentarea lui ca un loc colocvial şi creşterea frecventării sale de către publicul francez. ICR Paris se bucură de atenția sporită a publicului francez datorită agendei culturale propusă cu ocazia Sezonului România-Franţa 2019.

Sezonul de toamnă 2018 al programului Clubului ICR Paris cuprinde trei seri literare, care prezintă noutățile editoriale românești, ale ultimelor luni, în limba franceză. La prezentarea cărţilor vor fi prezenți autorii și editorii acestora.

ICR Paris organizează miercuri 14 noiembrie, în a treia seară literară din cadrul Le Club, lecturi și dezbateri pornind de la volumul de versuri Ma patrie A4,( Black Herald Press 2018)

în prezența autoarei, Ana Blandiana.

Accademia di Romania organizează proiecția filmului de scurtmetraj Inimă albastră, r.: Violeta Bîrlă și a unei lecturi publice pentru copii, susținută de actrița Maia Morgenstern, în sala de conferințe a Accademiei di Romania, în datele de 16 și 18 noiembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează expoziţia ,,Dall’esercito austro–ungarico alla Grande Romania: la Legione Romena d’Italia (1916–1919)“, la Museul Istoric din Trento în perioada 15 noiembrie – 9 decembrie 2018.

ICR Viena organizează expoziţia „ARHITECTURA CENTENARULUI“, proiect organizat în parteneriat cu creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în perioada 16 noiembrie – 7 decembrie 2018, la Galeria ICR Viena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *