Texte si pretexte – Invitat: profesorul doctor Alin Ciupală
10 December 2016
Născut în România – Gabriel Săndoiu
11 December 2016

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Teodor Ghiondea

Daniela Rei Vișan în dialog cu Teodor Ghiondea, la Radio România Cultural, duminică 11 decembrie 2016, de la ora 22,20

” Un foc e acest geamăt de nei și nu o boare,
și piară cel ce focu-n adâncul lui nu-l  are!

E  flacăra Iubirii ce-n miez de nei se-ascunde.
De fierberea Iubirii tot vinul se pătrunde.

Tovarăș ți-este neiul departe de Cel drag,
și viersu-i rupe vălul, dând tainele-n vileag.

Doar de-ți pierzi rostul minții afla-vei Rostul viu
Iubitul este totul și-n văl cel ce iubește.

E viu doar îndrăgostitul și-i mort cel ce-ndrăgește
Când Dragostei divine de-ndrăgostit nu-i pasă,
el e ca o zburătoare fără de aripi rămasă.

Cum să-nțeleg în juru-mi al lumii vălmășag,
de nu răzbate-n juru-mi lumina Celui Drag?”

”Tu dăruie-ți iubirea Celui ce-n veci trăiește
și-ți toarnă-n cupă vinul ce viața o sporește.”

”Un nei suntem.Cântarea din noi e de la Tine.
Noi munți suntem.Strigarea din noi e de la Tine.”

”Când tragem o săgeată, nu noi îi dăm avântul.
Noi suntem numai arcul. Arcașul e Prea Sfântul.”

Versurile citate sunt din volumul Oceanul sufletului, de Rumi, tradus și publicat la Editura Herald, lansat toamna aceasta, la ultima ediție a Târgului Gaudeamus. Studiul introductiv, esențial pentru cei care doresc să înțeleagă corect aceste lucrări, din secolul al XIII-lea, a fost semnat de Teodor Ghiondea, coordonatorul colecției Philosophia Perennis.

În cele 40 de minute ale ediției de duminică, 11 decembrie 2016, a emisiunii Repere spirituale, vom încerca să vă prezentăm  câteva elemente dintr-un areal spiritual mai puțin cunoscut publicului din România. Pornind de la opera lui Rumi și mai ales de la funcțiunea spirituală pe care a îndeplinit-o acesta, în calitate de ”fondator al unui ordin inițiatic”, vom urma simbolic drumul deschis prin istorie de ”Sultanul Iubirii”,  așa cum i se mai spunea acestuia, considerat părintele spiritual al Ordinului Dervișilor rotitori.

Vom vorbi despre muzică- ”ecou al Verbului divin”, ce deschide drumul către tainele Cunoșterii.  Vom discuta și despre importanța dansului, a poeziei, dar mai ales despre importanța îndeplinirii corecte a ritualului, pentru cei care doresc să se apropie de Dumnezeu.

Teodor Ghiondea ne va explica semnificația veșmintelor dervișilor rotitori și a simbolismului mormântului, al sacrificiului cunoscut și creștinilor din mai multe pilde evanghelice. Vă mai propunem câteva referințe privind modul de înțelegere al IUBIRII în societățile tradiționale, unde, apropierea  de DUMNEZEU se  desăvârșește  prin IUBIRE , transformată în CUNOAȘTERE. Câți dintre noi mai știu să deslușească termenii evanghelici AGAPE, PHILIA  sau STORGE?  Câți  mai înțeleg astăzi  sensul  IUBIRII, oglindă a unui atribut divin, așa cum era folosit cândva în confreriile spirituale?

Vom mai discuta despre LUZ, considerat în vechime centrul ființei umane, acolo unde este prezent Dumnezeu, și unde, gândului nostru, preocupat de grijile acestei lumi trecătoare, îi este mai greu să pătrundă. Ii Vom evoca pe Homer și pe cei care cunoșteau tainele  celor 1001 de nopți de retragere în sine dar și pe alți reprezentanți ai „povestitorilor orbi”, care sunt pomeniți inclusiv în România.

Nu în ultimul rând, vom încerca să explicăm -în parte măcar, care este semnificația Rugăciunii luminii: ”O, Atotputernice Dumnezeu! Pune o lumină în inima mea, o lumină în mormântul meu, o lumină în pielea mea, o lumină în carnea mea, o lumină în sângele meu, o lumină în oasele mele, o lumină înaintea mea, o lumină, în urma mea, o lumină sub mine, o lumină deasupra mea, o lumină la dreapta mea, o lumină la stânga mea. O, Atotputernicule Dumnezeu, sporește-mi lumina, dăruiește-mi lumina, fă-mă lumină, o lumină a luminii, prin milostivirea Ta, Tu, Cel milostiv!”

Duminică, 11 decembrie 2016, de la ora 22,20, numai la Radio România Cultural, Teodor Ghiondea ne va fi călăuză prin labirintul istoriei. O emisiune de Daniela Rei Vișan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *