Teme deschise – Ce s-a întîmplat în 1989, la Iaşi? Invitată: Ioana Diaconescu, luni, 9 decembrie
6 December 2019
Cu…minte de weekend în orașul de la poalele Semenicului
7 December 2019

Azi la Radio România Cultural: REConCHILLiant

Sâmbătă 7 decembrie 2019 de la ora 14,30  vom discuta la Radio România Cultural despre impactul diabetului zahart de tip II , al dislipidemiilor, fumatului  și al obezității asupra apartului cardiovascular.  Domnul doctor Ștefan Bogdan de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca ne va explica modul în care se imbolnăvesc vasele de sânge din corpul nostru, prin așa-numitele procese de arterioscleroză și ateroscleroză. Modificarea structurii vaselor de sânge are loc lent, în ani și ani de zile. Inflamarea și  îngroșarea pereților arteriolari, cu scăderea considerabilă a elasticității acestora, precum și dezvoltarea lentă a plăcilor ateromatoase este asimptomatică  în primii ani de evoluție. Atunci când diametrul vaselor de sânge scade cu 40-70% din valoarea normală încep să apară diverse simptome, caracteristice organului afectat. In cazul în care a avut loc o dilatare lentă a vasului de sânge din cauza plăcii de aterom poate să apară un anevrism; dacă vasul de sânge s-a blocat din cauza unui cheag de sânge se poate instala infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral. Cercetarile din ultimii ani indică o legătură tot mai strânsă intre diabetul zaharat de tip II , obezitatea de tip android, cu depunere de grăsime în jurul abdomenului, creșterea grăsimii din sânge și complicațiile cardiovasculare.

Există țări în care proteina C reactivă, un marker ce indică existența unui proces cronic inflamator este utilizată în screeningul aparatului cardiovacular. Cel mai relevant exmplu ar fi USA ,unde se folosesc  curent aceste teste  pentru monitorizarea impactului factorilor de risc asupra  vaselor de sânge.

                                                                                 ***

O altă zonă de studiu -extrem de dinamică din cardiologia modernă este cardiologia pediatrică și intervențională. Doamna doctor Eliza Cinteză de la Spitalul Clinic Marie Curie din București va fi alături de noi prin telefon și ne va vorbi despre implanturile de stenturi la copii precum și despre dispozitivele de închidere a defectelor cardiace septale. Vom discuta despre factorii de risc care duc la apariția acestor boli congenitale dar și  despre semnele clinice pe care părinții ar trebui să le recunoască pentru a putea să se adreseze în timp util medicului cardiolog.

Tot sâmbătă 7 decembrie de la ora 14,30 vă propunem și câteva informații despre dezvoltarea ecocardiografiei , despre zona de performanță a acestei proceduri dar și despre limitele ei. Vom discuta despre situația de la noi din țară, despre bolile care pot fi diagnosticate și tratate cu ajutorul aparatelor de ultimă generație.

                                                                                  ***

Doamna Antonella Matei, psihoterapeut ne va oferi câteva sfaturi concrete, extrem de utile pentru a putea preveni, recunoaște și ameliora sindromul de burn-out. Ne va ajuta să înțelegem ce tipuri de personalitate  dezvoltă mai ușor o astfel de tulburare comportamentală și cum se pot echilibra componentele vieții noastre profesionale, sociale, personale.

Rămâi alături de Daniela Rei Vișan și invitații ei la Radio România Cultural, unde sănătatea contează!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *