80 de ani de la inaugurarea ansamblului monumental “Constantin Brâncuşi”
27 October 2018
Azi la Radio România Cultural: Românii în lume  – Manuel Pelmuş
28 October 2018

Povestiri din studioul artelor – Invitat special chitaristul Bogdan Mihailescu

Sambata 27 octombrie ora 21

Realizator Magdalena Tara

Invitat special chitaristul Bogdan Mihailescu

Bogdan Mihǎilescu  incepe sǎ studieze vioara la Liceul de muzicǎ Dinu Lipatti din Bucureşti şi continuǎ cu studiul chitarei clasice la Şcoala de artă din Bucureşti, cu prof. Adrian Ionescu, şi la cea din Cluj-Napoca, cu prof. Valentin Farcaş, obţinând Diploma de absolvire cu notǎ maximǎ.

În 1984, câştigǎ Marele trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia, ce constă într-o chitarǎ de concert construitǎ de Roman Boianciuc. În urma acestui succes, începe o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie; de asemenea, realizeazǎ înregistrǎri în studiourile de Radio, Televiziune şi artǎ cinematograficǎ din România.

În perioada 1997–2006, Bogdan Mihǎilescu se perfecţioneazǎ la Londra descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, şi participând în mod regulat la şedinţele de masterclass în cadrul Royal Academy of Music. În acelaşi timp, duce în biblioteca prestigioasei instituţii de învăţământ londoneze şi o intensǎ activitate de cercetare a literaturii camerale cu chitarǎ.

În 2007 se restabileşte în România şi se dedicǎ exclusiv muzicii de camerǎ dând numeroase recitaluri atât în Bucureşti (Ateneul Român, etc) precum şi în alte oraşe din ţarăalături de prestigioşi muzicieni în formule camerale de la duet la cvintet.

Compozitoarea letoniană Anna Veismane îi dedică special compoziţia Hidden Dragons interpretată de Bogdan Mihǎilescu în primă audiţie absolută la Ateneul Roman în 2012.

Si alţi compozitori îi dedicǎ lui Bogdan Mihǎilescu lucrǎri de muzicǎ de camerǎ, îmbogǎţind astfel literatura internaţionalǎ pt. chitarǎ în ansamblu cu alte instrumente. Astfel, compozitorul italian Giorgio Tortora îi dedicǎ lucrarea ‘Sonatina Europa’ pt. flaut si chitarǎ interpretatǎ în primǎ auditie absolutǎ la Sofia în 2016, precum şi 3 cvintete de coarde. Compozitorul venezuelean Gregory Pino a scris special pt. cvintetul de coarde al sǎu mai multe piese din paleta sonora sud-americanǎ, iar compozitorul argentinian Fernando Carlos Tavolaro i-a dedicat o Suita Argentinianǎ.

Din 2014 şi în prezent, Bogdan Mihǎilescu susţine numeroase recitaluri camerale internaţionale sub înaltul patronaj al Institutului Cultural Roman în Sali de concerte renumite din Londra,Paris,Lyon,Beijing,Vilnius,Luxemburg,Bruxelles,Sofia, Budapesta,Sarajevo şi altele. Tematica repertoriului ales subliniazǎ vizibilitatea culturii ţǎrii noastre în diferite zone ale Europei. De menţionat participarea artistului la Festivaluri Internaţionale ale Francofoniei în mai multe ţǎri ale Europei precum şi la manifestǎri culturale organizate de misiuni diplomatice ale Romaniei în parteneriat cu ţǎrile gazdǎ.

Meritele sale chitaristice, socotite a fi ale unuia dintre importanţii promotori ai chitarei clasice în România, sunt menţionate de reputata revistǎ “Guitar International” în numǎrul sǎu din februarie 1987.

Bogdan Mihǎilescu cântǎ pe o chitarǎ RAMIREZ Especial clasa I-a, pe care a selectat-o personal la Madrid, chiar din atelierul celebrului lutier, în 1995.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *