TVR pregateşte pentru mâine seară o premieră internaţională în istoria concursului Eurovision.
10 February 2018
AUDIO Rezistenţa anticomunistă din munţi în tablourile lui Paul Hitter
11 February 2018

Născut în România – Turnul de artă din Pantelimon

 

O relicvă industrială a fost transformată într-un reper cultural și posibil obiectiv turistic al Capitalei. Turnul de apă înalt de 37 de metri, care asigura creșterea presiunii în sistemul de alimentare cu apă al Postăvăriei Române, a devenit o adevărată operă de artă urbană. Vârful turnului este ”apărat” acum de o perdea verde pictată, iar scara exterioară în spirală îți permite nu doar să vezi cartierul de sus, ci și să admiri cea mai mare expoziție de desene pe acoperișuri din sud-estul Europei. Aviz persoanelor care au rău de înălțime!

Uneori, interiorul turnului este folosit drept spațiu expozițional pentru diverse lucrări de sculptură sau instalații, care pot fi privite din exterior, din diferite perspective, prin micile ferestrele existente pe turn.

În plus, secția de repasat a Postăvăriei Române (fabrică închisă în 2001) a devenit un spațiu expozițional modern, cu sală de proiecții, bibliotecă și videotecă

 

 

 

Toate aceste inițiative aparțin organizației Make a Point.

 

Desenele realizate pe acoperișuri, pe care le vei vedea dacă vei urca în Turnul de artă, sunt inspirate de povești și amintiri ale locuitorilor din Pantelimon. 

 

Artistul Victor Ash din Danemarca, autorul celebrului desen mural din Berlin, “The Cosmonaut”, a venit în Pantelimon și a desenat două chipuri de femei, două priviri pătrunzătoare. Victor Ash a fost inspirat de poveștile dramatice despre avorturile din anii comunismului.

DCIM100MEDIADJI_0450.JPG

 

Artiștii francezi Ella & Pitr, autorii celei mai mari picturi pe acoperiș din lume (“Lilith and Olaf”, Norvegia, 2015), au desenat la București un uriaș cu o pâlnie pe cap, având ca sursă de inspirație celebrul bibelou care înfățișa un bețiv cu butelca de vin, bibelou nelipsit din locuințele românilor în Epoca de Aur.

 

Lucrarea cuplului de artiști BoeMona din Constanța evocă o textilistă. Demolările cartierelor de case din jurul fabricilor au facut loc blocurilor de locuit pentru lucrătoarele din uzine și familiile lor.

 

Artista Nada Krstajić din Serbia a desenat mandala om-oraş, o “horă” făcută din viaţă şi betoane. În viziunea artistei sârbe, arhitectura contemporană, cu ale sale clădiri moderne, alături de blocuri vechi de locuinţe, se înlănţuie cu arhitectura industrială ca apoi toate acestea să alterneze într-un dans cromatic cu natura şi oamenii.

Artistul român Robert OBERT a ilustrat povestea femeii trimisă de fabrică să măsoare nivelul radiaţiilor de după accidentul de la Cernobîl.

Turnul de Artă este situat pe Șoseaua Morarilor nr. 1 și poate fi vizitat gratuit, cu o programare prealabilă pe mail: point@makeapoint.ro.

Puteți asculta aici un interviu cu Mădălina Roșca, membru fondator Make a Point.

Realizator Dana Pitrop

Credit foto: Martha Cooper, Ella & Pitr si Paul Arne Wagner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *