Dansul relaţiilor – Atelier de îmbunătăţire a vieţii de cuplu
1 August 2018
Izvoare de filosofie – De la conștiința de sine românească la năzuința spre universalitate. Dimitrie Cantemir în spațiul cultural contemporan
3 August 2018

Născut în România – Invitat, Istoricul şi criticul literar Paul Cernat

realizator Valentin Protopopescu

 

 Avangarda artistică din România, un redutabil brand de ţară

Alături de invitatul nostru special, criticul şi istoricul literar Paul Cernat, vă propunem, prieteni, să medităm asupra unui aspect definitoriu pentru ideea de creativitate artistică românească, mai cu seamă că ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi orice realizare naţională cu semnificaţie şi de anvergură internaţională se cuvine celebrată.

Am ales pentru această ediţie formidabilul fenomen al avangardei literare şi artistice româneşti din preajma şi de după Primul Război mondial, un domeniu în care artiştii români au excelat, fiind pionieri pe plan european. Specialist în istoria avangardei literare româneşti, Paul Cernat are la activ două cărţi fundamentale, Avangarda românească și complexul periferieişi Modernismul retro în romanul interbelic românesc, fără de care cercetarea domenială nu mai poate fi efectuată. În prezent, domnia sa a terminat lucrul la un nou volum dedicat fenomenului avangardist în cultura noastră, despre care vom discuta în premieră la microfonul emisiunii Născut în România.

Foto ale invitatului, coperte, imagini ilustrînd operele şi autorii avangardei româneşti, link you tube spre un documentar despre Avangarda românească:

https://www.youtube.com/watch?v=9bRrta9mn4s. (editia din 20 mai 2018)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *