Azi la Radio România Cultural: Arte frumoase – O artistă atât de complexă precum Geta Brătescu nu poate fi uşor clasificată şi aşezată în cadre fixe
29 September 2018
DIPLOMA 2018 prezintă publicului larg 129 de lucrări ale absolvenților de facultăți creativ-vocaționale din toată țara
29 September 2018

Azi la Radio România Cultural: Născut în România – In vizor, arta românească contemporană

Democraţia gustului, o realitate susţinută de platforma modernism.ro

 

modernism.ro este o platformă de dialog, dar înainte de orice altceva, de bună şi corectă informare a ceea ce se petrece în spaţiul cultural, cu artele vizuale.

Cu istoricul de artă Cosmin Năsui care conduce echipa care se ocupă de modernism.ro

vorbim detaliat pe parcursul primei ediţii „Născut în România”: de ce a apărut modernism.ro? care este publicul ţintă al platformei? cum întâmpină platforma, multele evenimente din spaţiul public şi prin ce tipuri de materiale le fac cunoscute? La aceste întrebări, şi la multe altele aflaţi captivante răspunsuri, urmărind ediţia de sâmbătă, 29 sept. 2018 a emisiunii „Născut în România”.

Activitatea în diverse oraşe ale ţării a istoricului de artă Cosmin Năsui a scos la iveală, în urmă cu mai mulţi ani, necesitatea unei mai bune şi mai rapide comunicări în zona evenimenţială a artelor, care înainte de 1989 era foarte bine rezolvată de Revista Arta. În 2009, Cosmin Năsui a intuit că o platformă dedicată spaţiului vizual din ţară şi străinătate (în măsura în care acest lucru chiar este posibil) ar fi rezolvat problema informării. Dincolo de serioasa informare şi comentariile pertinente ale celor implicaţi, platforma permitea ca cerinţele şi curiozităţile cititorului să se manifeste direct. Dezbaterea a venit deci, ca un rezultat firesc al platformei, acum căutată de toţi cei care vor să-şi comunice evenimentul ori care caută detalii legate de ceea ce se petrece într-un anumit oraş al României.

Echipa modernism.ro este alcătuită din: Cristi Farcaş- editor pe partea video, Ciprian Voicu- web master, Lucian Muntean- fotograf, Oana Ioniţă Năsui- pe partea editorială şi desigur, Cosmin Năsui, editor.

Cosmin Năsui susţine cu tărie că, înainte de a ne putem pronunţa care sunt artiştii cei mai buni din România, ar trebui să ştim care ne sunt artiştii. O idee care se regăseşte limpede urmărind platforma modernism.ro.

 

 

Necesitatea reevaluării artei

 

Duminică, 30 sept. 2018 continuăm sub auspiciile emisiunii „Născut în România” convorbirea cu invitatul nostru la microfon, Cosmin Năsui, de data aceasta din altă perspectivă. Vorbim cu Cosmin Năsui, curator de evenimente artistice şi nu editor la modernism.ro.

În perioada sa de formare, invitatul nostru a resimţit lipsa vizuală a unor repere esenţiale pe care să i se clădească cultura artistică. Muzeele din Bucureşti ca şi cele din ţară, de altfel, nu au în expunerea permanentă decenii esenţiale ale artei plastice româneşti.

Din anul 2014, Cosmin Năsui şi-a propus un calendar pe 5 ani care să urmărească firesc o perioadă care nu este aproape deloc surprinsă în muzeele de artă; aşadar, anii 1944 -1989 sunt prin teme diverse, urmăriţi în proiecte expoziţionale de anvergură.

Dintre proiectele avute în atenţie de Cosmin Năsui vor fi menţionate în dialogul nostru la Radio România Cultural: „De la propaganda politică la baby boom”, „Înainte şi după 1971” (anul în care Ceauşescu desoperă China), „Viaţă privată şi practici sociale în epoca de aur”, „Centenarul femeilor în arta românească”.

Cosmin Năsui nu urmăreşte în mod special, cronologii, şi detaşat de această realitate poate un pic seacă, îşi permite ca în proiectele sale, de mare interes public,  să urmărească alte ţinte, cu mult mai tentante, prin descoperirile realizate.

Ca etape definitorii, Cosmin Năsui se opreşte mai întâi asupra cercetării ca mai apoi, să fie construită expoziţia (expunerea surselor care completează cercetarea şi o deschide către public); ulterior, expoziţia se continuă cu o dezbatere sau cu o masă rotundă.

Ideea care apare ca un leitmotiv în dialogul nostru la „Născut în România” este necesitatea reevaluării artei româneşti create în perioada 1944-1989.

 

Realizator Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *