Sezonul Franța-România
4 October 2018
Comunicarea emoțională – astăzi, la InterActiv
5 October 2018

Izvoare de filosofie – Explorări filosofico-psihologice ale identității românești.Studiu de caz: Constantin Rădulescu-Motru

Ediția din 5 Octombrie 2018

Explorări filosofico-psihologice ale identității românești.

Studiu de caz: Constantin Rădulescu-Motru

 

Fiind unul dintre cei mai mari gânditori de sistem ai filosofiei noastre, conectat la filosofia occidentală a vremurilor sale, citat de filosofi influenți precum fi Henri Bergson, Rădulescu-Motru reprezintă încă un centru major de interes pentru cercetătorii filosofiei românești. Mai întâi de toate însă, Rădulescu-Motru a fost un gânditor subtil al identității naționale românești, al etnicului, al felului specific de a fi al românilor.

În ediția din 5 octombrie, într-o emisiune dedicată Centenarului Marii Uniri, vom explora modurile în care mai putem astăzi gândi, pornind de la sistemul filosofic al lui Rădulescu-Motru, ideile de neam, etnic și specific romanesc. Ce legătură există între aceste trei concepte și identitatea național-culturală românească? Care sunt raporturile dintre personalitatea individuală și personalitatea colectivă în cultura românească?

Invitat în studioul Radio România Cultural este filosoful Viorel Cernica, bun cunoscător al culturii reflexive românești, profesor titular al cursului de filozofie românească de la Facultatea de filozofie a Universității din București și cercetător la Institutul de filozofie și psihologie „C. Rădulescu-Motru” al Academiei Române, departamentul de Filosofie românească.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați discuțiilor, ca de obicei, vineri, pe data de 5 octombrie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural.

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

 

Conexiuni:

Blog – http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro

Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *