AUDIO “Povestea unui steag tricolor 1918” în cetatea Râșnov: un steag de câteva zeci de m crește pe zi ce trece în curtea cetății.
10 August 2018
AUDIO Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu
14 August 2018

Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – Regina Maria, o călătorie în America. Invitat, prof.univ.dr. Adrian Silvan Ionescu

    Idei în nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 14 august 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Realizator Dan Manolache.

Regina Maria, o călătorie în America- Invitat, prof.univ.dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Instututului de Istoria Artei. O emisiune din fonoteca “Paginilor de Istorie”.

          Vă invităm să ascultaţi sau să reascultaţi o emisiune despre una dintre izbânzile diplomatice ale Reginei Maria, călatoria în America, excelent prezentată intr-o lucrare pe care o datorăm invitatului nostrum din această seară.

      Am selectat un fragment revelator din capitolul ce deschide cartea:

      “ În toamna anului 1926, Regina Maria a României îşi înfăptuieşte, în sfârşit, vechiul vis  de a vizita Statele Unite ale Americii. I se vorbise mult despre Lumea Nouă, avea acolo prieteni buni, mulţi dintre ei cunoscuţi şi îndrăgiţi în vremurile de restrişte ale primului război mondial. Dar cele mai multe invitaţii or sugestii dea a vizita Statele Unite i-au fost făcute în anii următori acestuia, când visul a început sa prindă aripi şi dorinţa să ia contur……..

         Vizita reginei Maria a României în Statele Unite ale Americii a făcut multă senzaţie în epocă şi, multă vreme după încheierea ei, a suscitat interesul publicului. Regina îşi imoresionase gazdele prin frumuseţea şi eleganţa ei, prin inteligenţă şi voiciune, prin zâmbetul ei împărţit cu generozitate, tuturor. În cele cinci săotămâni petrecute în Lumea Nouă, ea şi-a cucerit gazdele şi a reuşit să-şi ducă la îndeplinire planul de “a aşeza România pe hartă”, de a-şi face ţara cunoscută nu numai cercurilor înalte, guvernamentale, industrial şi financiare, ci întregii populaţii americane. Vizira Reginei Maria a făcut mai mult pentru ţară decât întreaga activitate a diplomaţiei româneşti de dinainte şi de după efectuarea ei.

       Presa americană a acordat multă atenţie acestei vizite, chiar dacă uneori părerile erau defavorabile şi cu o pronunţată notă critică. Gazetarii o urmau oriunde se ducea, îi pândeau fiecare pas, fiecare gest, fiecare expresie, îi notau fiecare cuvânt……. Ea însăşi a scris douăzeci de aricole în care şi-a relatat impresiile de călătorie ce au fost publicate în toate periodicele affiliate Alianţei Ziarelor Nord- Americane…… Chiar dacă îşi sacrifice orele de somn pentru a scrie aceste articole, suverana o făcea cu plăcere şi entuziasm ştiind că prin intermediul presei poate pătrunde în toate casele, în toate familiile de americani mijlocii care nu aveau şansa să o vadă în marile metropole unde poposea ori în gările de pe ruta ce o urma călătoria sa de la est la vest şi înapoi.  Prin aceste articole ea a fost cunoscută şi îndrăgită de milioane de oameni, din cele mai îndepărtate colţuri ale Americii. Datorită acestor impresii- scrise direct şi sincer- cât şi discursurilor radiodifuzate, Regina şi-a câştigat simpatia unanimă şi a dat curaj oamenilor simpli să I se adreseze prin scrisori şi telegrame.”

     Vă invităm ca în această seară se ne gândim la una dintre Mariile care au fost o podoabă a României.

         Menţionăm că fotografia 2 a fost preluată de pe anomismia-worldPress.com iar numerele 5 şi 6 de pe UnStory

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *