DOCUMENTAR: 102 ani de la moartea criticului literar Titu Maiorescu
18 June 2019
Punct de cotitură 1989 – sfârșit de proiect la Institutul Francez, luni, 24 iunie
18 June 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – “Războiul unui slujitor devotat. Louis Basset, secretarul Regilor Carol I şi Ferdinand.”

               marţi 18 iunie 2019, Radio România Cultural (21.10- 22).

“Războiul unui slujitor devotat. Louis Basset, secretarul Regilor Carol I şi Ferdinand.” o perspectivă germanofilă.” Invitat, dr. Alina Pavelescu, traducătoarea jurnalului, autoarea studiului introductiv şi a notelor lucrării apărute de curând la Editura Humanitas. Realizator, Dan Manolache.

           Trebuie spus de la început că lucrarea despre care vom discuta în ediţia din această seară a emisiunii are o serie de calităţi care o fac cu deosebire interesantă. Voi numi câteva dintre ele, într-o ordine aleatoare: este o carte care se citeşte uşor, datorită stilului dar şi calităţii traducerii, este scrisă cu sinceritate, priveşte Primul Război Mondial din câteva perspective inedite, Louis Basset fiind rezident în Elveţia, un partizan al Puterilor Centrale, un slujitor devotat al regilor României şi un iubitor al ţării noastre.

       Spuneam că acest jurnal este scris cu sinceritate. Citindu-l îţi dai seama că autorul nu a modificat textul său pe măsură ce evenimentele îi ofereau clarificări ci a consemnat în continuare fapte pe care le-a interpretat conform cu datele pe care le avea la dispoziţie, în timp real, marcat desigur de ideile preconcepute în care a crezut până aproape de deznodământul conflictului. Are însă puterea de a recunoaşte că s-a înşelat…  Iată doar două însemnări revelatoare din cest punct de vedere:

           11 octombrie 1916 –  “ Continui să cred că, prin convocarea Consiliului de Coroană, compus în majoitate de adepţi ai politicii brătieniste, s-a dorit pur şi simplu să se înlăture ultimele ezitări ale regelui şi să se dea un caracter şi o autoritate aşa-zis constituţionale unui act care nu era nici expresia, nici voinţa regelui, ci doar a unui accord secret între Brătianu, Filipescu, Take Ionescu şi câţiva , puţini, iniţiaţi, toţi hipnotizaţi, seduşi şi câştigaţi, prin diferite mijloace, la cauza Antantei.”

            6 octombrie 1918-  “Acum, când privesc în ansamblu toate evenimentele petrecute în ultimii doi ani şi rezultatele lor probabile, mă întreb dacă nu a venit şi pentru mine momentul să-mi revizuiesc judecata asupra deciziei regelui Ferdinand al României, care cedând presiunii populare a intrat în război. Perspectivele favorabile ce încep să se deschidă pentru reunirea tuturor românilor par să justifice decizia….. Vreau să cred că şi la Sigmaringen, unde gestul său a fost privit ca o felonie, îşi vor revizui cruda judecată, inspirată din principia azi contestate în Germania, unde dreptul popoarelor e pe cale să ia locul dreptului divin.”

     Vă invit aşadar să urmăriţi o emisiune în care vom cunoaşte un personaj interesant ce ne oferă o perspectivă inedită asupra Marelui Război şi a  participării României. Meritul principal al acestui jurnal este , în opinia mea, că autorul ne lasă să urmărim modul în care un om onest, confruntat cu o drama de dimensiuni nemaiîntâlnite până atunci, priveşte, analizează, comentează şi învaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *