Născut în România – Marea Unire: continuitate şi unitate în arhitectura românească
3 July 2018
Ziua Independenței SUA
4 July 2018

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – Războiul civil din SUA. Invitat este domnul prof.univ.dr. Ion Stanciu de la Universitatea “Valahia” din Târgovişte

Marţi 3 iulie 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).

Realizator Dan Manolache

Războiul civil din SUA. Invitat este domnul prof.univ.dr. Ion Stanciu de la Universitatea “Valahia” din Târgovişte. O emisiune din fonoteca “Paginilor de Istorie”.
A fost cel mai sângeros război din istoria SUA ! A costat America moartea a peste 630 000 de soldaţi . Alţi 325 000 de combatanţi au fost daţi disparuţi.Se adaugă alte sute de mii de morţi din randul populaţiei civile şi imense pagube materiale.
Războiul de secesiune, desfăşurat intre 12 aprilie 1861 şi 9 aprilie 1864, nu rămane în istorie numai prin aceste triste recorduri …..şi nici doar asociat destinului tragic al celui care prin curaj, integritate morală, abilitate şi nu în ultimul rând moderaţie a contribuit decisiv la câştigare lui, cel de al 16-lea preşedinte american, Abraham Lincoln.
Fără îndoială sfârşitul său (a murit asasinat dupa doar 5 zile de la obţinerea victoriei) a impregnat emoţional adevărurile pe care timpul le-a păstrat, sau legendelor pe care le-a construit …. Lincoln se menţine, se pare, pe primul loc în preferinţele politice ale americanilor de astăzi în timp ce figura oponentului său, primul si ultimul presedinte al confederatiei secesioniste, Jefferson Davies apare astăzi infinit mai estompată.
Războiul de Secesiune rămane credem în istorie şi în memoria afectiva a americanilor dar şi a omenirii prin consecinţele sale şi semnificaţiile lor…A păstrat şi chiar a întărit unitatea SUA, a condus la desfiinţarea sclaviei a potenţat schimbari majore de mentalitate. Dincolo de eroi si bătălii, dincolo de distrugeri si lacrimi, Războiul de Secesiune a fost un conflict, se pare inevitabil, care a refăcut unitatea ţării. De ce nu s-a putut găsi o rezolvare constituţionala a diferenţelor de percepţie şi de acţiune, de ce ele nu au provocat o mişcare revoluţionară? Iată doar doua dintre întrebarile la care vom incerca răspunsuri în emisiunea de astăzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *