Timpul prezent – sănătatea psihică a românilor
18 December 2017
Teme deschise : România post-totalitară vazută de generația care a crescut odata cu ea. Invitat: Mihai Neamțu
19 December 2017

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie – Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919

Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Redactor Dan Manolache. Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919”.  Invitat, prof.dr. Adrian Silvan- Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, autorul lucrării.

  Vă înfăţişăm textul de prezentare a cărţii, apărută la editura Institutului Cultural Român, dedicată aniversarii a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial (1914), dar care este interesantă şi privită din perspectiva Centenarului Marii Uniri.

              “ Volumul este prefaţat de un studiu despre Serviciul Fotografic al Armatei Române, aflat la dispoziţia Marelui Cartier General din anul 1916, care include fotografi si operatori celebri in epocă, a căror misiune era aceea de a insoţi deplasarea trupelor pe front, realizând jurnalul iconografic al diverselor unităţi în timpul manevrelor.

               În acest album se regăsesc figuri emblematice pentru istoria României: Regina Maria, Regele Ferdinand, Principele Carol, principesele Elisabeta, Maria, Ileana, principele Nicolae, veniţi pe front să-i incurajeze pe soldaţii romani. Generali români si francezi – Eremia Grigorescu, Arthur Văitoianu, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze  ş. a.,  alături de miile de combatanţi anonimi care şi-au jertfit vieţile pentru salvarea României vor ramâne, prin aceste imagini, in memoria timpului.

             Bogatul material iconografic a fost conservat,  in perioada interbelică si postbelică, in fototeci ale unor muzee si biblioteci:  Muzeul National de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale, Biblioteca Naţionala, Arhivele Militare Piteşti etc.  Pentru o reconstituire adecvată, imaginile au fost grupate tematic pentru a reda cele mai importante evenimente derulate pana la finalul războiului, in 1919: Familia regală pe front, Artileria, Aviaţia, Marina, Misiunea Militară Franceză, Serviciul religios, Prizonieri germani si capturi de război, Ambulanţa, Masa ostăşeasca, Repausul, Perioada de ocupatie etc.”

       Vom vorbi aşadar despre conţinutului volumului stăruind aspra studiului introductiv intitulat  “Serviciul Fotografic al Armatei Române sau istoria în imagini a războiului nostru.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *