STORYMANIA – povestea Companiei olandeze a Indiilor de Est – VOC
15 May 2017
REPERE SPIRITUALE: Mănăstirea Agapia – cea mai mare mănăstire de maici din România, străveche vatră de credinţă, cultură şi artă
16 May 2017

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – “Martha Bibescu şi vocile Europei. Corespondenţă şi dosar CNSAS 1941- 1945”

Marti 16 mai 2017, Radio Romania Cultural (21.10- 22.00).

Redactor Dan Manolache.

“Martha Bibescu si vocile Europei. Corespondenta si dosar CNSAS 1941- 1945”. Acesta este titlul unei recente carti recent aparuta la Editura Corint, despre continutul careia vom discuta cu editorul volumului, doamna dr. Alina Pavelescu, Director adjunct al Arhivelor Nationale ale Romaniei.

Extrem de inteligenta, foarte frumoasa, cu o cultura profunda, descendenta a unei mari si bogate familii aristocratice ce se inrudea cu nobletea Europei, printesa Marta Bibescu beneficia de toate inzestrarile pe care si le poate dori un om. Nu este asadar de mirare ca a avut o viata de roman ptrecuta in anturaje politice si intelectuale de elita, ca a fost iubita si admirata dar si barfita si invidiata cu si fara dreptate. Patru ani din viata “castelanei” de la Mogosoaia ne sunt infatisat in acest exccelent volum de documente ce ne ofera posibilitatea dea cunoaste o parte a istoriei Romaniei si Europei in vremea Celui de al Doilea Razboi Mondial, prin intermediul unei personalitati inzestrate cu o subtila intelegere a faptelor, o puternica vointa si o capacitate remarcabila de actiune.

In prefata acestui volum, doamna Alina Pavelescu, invitata emisiunii noastre realizeaza un adevarat portret al Marthei Bibescu, o sinteza a personalitatii pe care o releva documentele cuprinse inlucrarea mentionata pentru “ extaordinara forta a principesei Bibescu de a-si pastra speranta si vitalitatea in cele mai dramatice imptrejurari, pentru vointa ei de a incerca pana in ultimul moment sa influenteze cursul istoriei in directia pe care o considera benefica,de a nu se lasa deturnata dela planurile ei de viitor de imprejurari vitrege sau de personae ostile….. Martha Bibescu nu se teme sa lupte si sa riste pentru convingerile sale: nu ezita sa sara in ajutorul evreilor persecutati, al polonezilor refugiati,al soldatilor anglo-americani cazuti prizonieri, al diplomatilor angajati in rezistenta fata de propriile guverne nedemocratice……isi pune la bataie, atunci cand e nevoie, averea personala, pozitia sociala, inteligenta si farmecul fizic pentru a intretine In jurul ei dorinta de actiune si speranta ca binele va putea invinge la sfarsitul povestii sangeroase….  “

Va invitam asadar sa ascultati sis a participate la o emisiune despre Martha Bibescu, una dintre cele mai pline de farmec voci ale Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *