DOCUMENTAR: Ziua Mărcii Poştale Româneşti. Istoria fascinantă a „Capului de bour”
15 July 2019
PORTRET: Nelson Mandela – ultimul erou veritabil al planetei
18 July 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – “Martha Bibescu şi vocile Europei. Corespondenţă şi dosar CNSAS 1941- 1945”

            marţi 16 iulie 2019, Radio România Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache. “Martha Bibescu şi vocile Europei. Corespondenţă şi dosar CNSAS 1941- 1945”. Acesta este titlul unei cărţi aparute la Editura Corint, despre conţinutul căreia vom discuta cu editorul volumului, doamna dr. Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naţionale ale României.

           O emisiune din fonoteca “Paginilor de Istorie”.

          Extrem de inteligentă, foarte frumoasă, cu o cultură profundă, descendentă a unei mari şi bogate familii aristocratice ce se inrudea cu nobleţea Europei, prinţesa Marta Bibescu beneficia de toate înzestrarile pe care şi le poate dori un om. Nu este aşadar de mirare că a avut o viaţă de roman petrecută în anturaje politice şi intelectuale de elită, că a fost iubită şi admirată dar şi barfită şi invidiată cu şi fără dreptate. Patru ani din viaţa “castelanei” de la Mogosoaia ne sunt infăţişati în acest exccelent volum de documente ce ne oferă posibilitatea de a cunoaşte o parte a istoriei României şi Europei în vremea Celui de al Doilea Război Mondial, prin intermediul unei personalităţi înzestrate cu o subtilă înţelegere a faptelor, o puternică voinţă şi o capacitate remarcabilă de acţiune.

        În prefaţa acestui volum, doamna Alina Pavelescu, invitata emisiunii noastre realizează un adevarat portret al Marthei Bibescu, o sinteza a personalităţii pe care o releva documentele cuprinse în lucrarea menţionată pentru “ extaordinara forţă a principesei Bibescu de a-şi păstra speranţa şi vitalitatea în cele mai dramatice împrejurari, pentru voinţa ei de a încerca până în ultimul moment să influenţeze cursul istoriei în direcţia pe care o considera benefică, de a nu se lăsa deturnată de la planurile ei de viitor de împrejurări vitrege sau de persoane ostile….. Martha Bibescu nu se teme să lupte şi să rişte pentru convingerile sale: nu ezită să sară în ajutorul evreilor persecutaţi, al polonezilor refugiaţi, al soldaţilor anglo-americani căzuţi prizonieri, al diplomaţilor angajaţi în rezistenţa fată de propriile guverne nedemocratice……îşi pune la bătaie, atunci cand e nevoie, averea personală, poziţia socială, inteligenţa ţi farmecul fizic pentru a intreţine în jurul ei dorinţa de acţiune şi speranţa că binele va putea invinge la sfarşitul poveştii sângeroase….  “ 

         Vă invitam aşadar să ascultaţi o emisiune despre Martha Bibescu, una dintre cele mai pline de farmec voci ale Europei.

          Vă invit ca, în această seară, purtați de filele unei minunate cărți, să călătorim în două lumi. Una, înfățișată de documente, violentă, absurdă, marcată de un război cumplit, în care niciun efort spre normalitate, chiar dacă utopic, nu părea și nu era cu totul inutil. A doua, evocata de scrisori, frumoasă, elegantă, elevată, cultivată, mai degrabă a paradisului pierdut, în care se mișcă cu grație aceleași personaje neadaptate unei lumi ce nu mai pare a lor. Cele două lumi comunică și peste toate domnește castelana de la Mogoșoaia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *