DOCUMENTAR: 91 de ani de la prima ediție a emisiunii “Ora copiilor”
12 January 2020
Planuri de viață – Introspecții, duminică, 19 ian. 2020, ora 18.30
17 January 2020

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – Despre „traducerea” istoriei în limbajul vremii noastre

marţi 14 ianuarie 2020, Radio, România Cultural (21.10- 22). Despre „traducerea” istoriei în limbajul vremii noastre. Invitat domnul Dorin Matei, redactorul şef al revistei Magazin Istoric. Realizator, Dan Manolache.

             Ca la fiecare început de an, prima emisiune Pagini de Istorie este dedicată unei reviste care, pentru mulţi dintre noi, a fost şi este un etalon în ceea ce priveşte prezentarea corectă şi atractivă a trecutului.

             Ne-am gândit ca de ceastă dată să vorbim chiar despre scrierea istoriei, despre modul în care înfăţişarea trecutului trebuie să poarte straiele epocii în care trăiesc cei ce doresc să-l cunoască. Suntem asaltaţi astăzi de cărţi, articole, eseuri, filme cu subiecte din istorie.

           Constatăm pe de altă parte că, în materie de istorie, şcoala oferă tot mai puţine cunoştinţe care să ajute la separarea adevărului de mistificare. Cum să „navigăm” fără a greşi „cursul” pe această „mare” străbătută de „curenţi” înşelători? Vom încerca să aflăm care este experienţa Magazinului Istoric, o revistă apărută în 1967, deopotrivă în cultivarea adevărului şi în „ambalarea” lui în cuvinte pe potriva vremii în care trăim.

           „Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate”, spunea Marcus Tullius Cicero subliniindu-i importanţa. Cu amendamentul că atunci când este scrisă cu diletantism sau cu rea credinţă, toate atributele pe care i le conferă marele gânditor roman riscă mai degrabă să-i compromită adevărul. De aici credem că rezultă şi utilitatea demersului nostru.

       Avem nevoie de istorie? Fiecare are credem propriul răspuns. Noi vă oferim doar un argument pe care îl datorăm marelui istoric francez Etienne Gilson: „Istoria este singurul laborator pe care îl avem pentru a testa consecințele gândurilor.

   Fiţi aşadar alături de noi la prima emisiune Pagini de Istorie a acestui an!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *