Izvoare de filosofie, 11 ian. 2018, Anul filosofic 2017. O retrospectiva a celor mai importante evenimente filosofice
11 January 2019
Ceremonie dedicată steagului delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918
16 January 2019

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – Despre importanţa istoriei în lumea de astăzi.

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 15 decembrie 2019, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Despre importanţa istoriei in lumea de astăzi. Invitat, dl. Dorin Matei, redactotul şef al reviastei Magazin Istoric. Realizator, Dan Manolache.

             Cu vreo cinci ani în urmă scriam astfel despre întâlnirea mea cu Magazinul Istoric:

             „Pentru mine, în vremea copilăriei şi chiar a adolescenţei, fericirea avea o imagine foarte clară. Îmi doream să am o cameră luminoasă şi călduroasă din care să pot vedea şi auzi viscolul, un coş plin cu portocale şi…. o carte cu subiect istoric.

             Pot recunoaşte ca am fost adeseori fericit. În astfel de conditii (portocalele nu erau o prezenţă constantă din cauze….ideologice) am citit Alexandre Dumas, Maurice Druon, Dickens, Walter Scott, sau Balzac.

Atunci când, in 1967, când a apărut primul numar al Magazinului Istoric, cărţilor preferate li s-a mai adaugat una cu apariţie lunară. Indiferent de anotimp lectura ei era o sărbatoare. Mă atragea prin bogăţia şi diversitatea informaţiei dar şi prin modul accesibil in care era prezentată. Aşa se face că am ramas un „fan”al acestei publicaţii care, în ciuda vârstei, rămâne la fel de tânară şi deci la fel de atractivă.”

         Astăzi trebuie să mărturisesc că bucuria lecturii Magazinului Istoric a rămas intactă, revista are şi astăzi aceleaşi calităţi. Contextul, deşi diferit, este la fel de favorabil acestei publcaţii ce la vremea apariţiei era…..un unicat.

           Timpul a trecut, trăim o altă epocă aceea a libertătii de informare. Suntem în fiecare clipă bombardaţi cu zeci de ştiri, comentarii, analize, interpretări, multe dintre ele cu subiecte de istorie sau care fac apel la cunoştinţe despre trecut. Apare însă, aproape firesc am spune…..îndoiala. Care sunt sursele credibile? Ce analiză se bazează pe documentare serioasă? Cum să ne ferim de…..manipulare? Ei bine în această avalanşă de informaţie, care aproape ne sufocă, avem nevoie de repere. Unul dintre ele, desigur în domeniul nostu de interes, este Magazinul Istoric.

      Vom vorbi în emisiunea din această seară, să nu uităm este Ziua Culturii Naţionale, chiar despre cultură. Despre vocaţia culturală a revistei desigur, dar şi depre importanţa culturii şi nevoia de cultură istorică intr-o epocă a globalizării şi susţin mulţi, o epocă caracterizată prin criză de valori sau lipsa criteriilor pentru depistarea lor.

Fotografiile reproduse aparţin revistei Magazin Istoric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *