Corala ‘Paul Constantinescu’, sub bagheta dirijorului Vlad Mateescu, își reia activitatea
7 February 2017
Premieră la Opera Comică pentru Copii: musicalul ‘Micuța Dorothy’
7 February 2017

Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – Despre democrație în…..România

Idei in nocturna- Pagini de Istorie, marti 7 februarie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache. Despre democratie in…..Romania. Invitat, prof.univ.dr. Cornel Codita.

Pornind de la parafraza titlului celebrei lucrari a lui Alexis de Tocqueville, vom incerca sa radiografiem evenimentele ce se petrec in acesta zile in tara noastra. Istoria nu este doar naratiunea unor fapte trecute, asociata fireste cu interpretatrea lor, ci si incercarea de a intelege ce se petrece sub ochii nostri si in ce masura realitatile pe care le traim au importanta pentru viitoarele recursuri la trecut.

Vom vorbi asadar despre evenimentele ce au adus Romania in prim planul actualitatii politice intenationale, incercand sa gasim motivatii si cauzalitati dar si analizand comportamentul tuturor actorilor implicati, protestatari si institutii.                Asadar vom comenta reactiile puterilor statului, executiva, legislativa si judecatoreasca, fara a neglija, desigur, presa, la aceste proteste, cele mai mari de la caderea comunismului.

Iata ce spunea unul dintre parintii fondatori ai SUA, Thomas Jefferson: “Când un guvern se teme de cetăţeni, e democraţie. Când cetăţenii se tem de guvern, este dictatură.”

Iar cu aproximativ 2.500 de ani in urma, Tucidide, citandu-l pe Pericle, ne lasa mostenire esenta democratiei ateniene: „Forma noastra de guvernamânt nu rivalizeaza cu institutiile altora. Nu-i copiem pe vecinii nostrii, ci suntem un exemplu pentru ei. Pornind de la faptul ca la noi Statul este administrat in interesul celor multi si nu al unei minoritati, regimul nostru a luat numele de democratie. In ceea ce priveste diferendele, egalitatea este asigurata de legi pentru toti in egala masura. In ce priveste participarea la viata publica, fiecare este apreciat in functie de meritele sale si clasa careia ii apartine este mai putin importanta decat valoarea personala. In sfarsit, nimeni nu este defavorizat de saracie sau de obscuritatea conditiiei sale sociale daca poate aduce servicii cetatii. Libertatea este valoarea noastra in guvernarea statului si de asemenea in relatiile zilnice, suspiciunea nu-si are locul, nu ne deranjeaza vecinul daca actioneaza dupa propria gandire……”

Vom cita in incheiere si cugetarile unor oameni politici mai apropiati de zilele noastre:

“ Testul democraţiei este libertatea criticii.”-  David Ben-Gurion

“ Democraţia este necesitatea de a te înclina uneori în faţa punctelor de vedere ale altora.”-  Winston Churchill

Facem mentiunea ca fotografiile publicate au fost postate pe internet de TVR si Hotnews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *