Conferintele TNB: filosoful și eseistul MIHAI ȘORA – într-o întâlnire inedită cu publicul Naționalului bucureștean
15 January 2018
Abuzul sexual asupra copiilor – tema discuțiilor la InterActiv
17 January 2018

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie

marţi 16 ianuarie 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Realizator Dan Manolache. “Cele 14 pucte ale Preşedintelui Woodrow Wilson şi apariţia Statelor- Naţiune in Europa Centrală şi de Est”. Invitat, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele Societăţii de Științe Istorice din România.

         Aceasta a fost tema unei mese rotunde organizate de curând de Universitatea Bucureşti, prima dezbatere dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918. Iată o scurtă prezentare a evenimentului, pe care o datorăm chiar organizatorilor:

             „Discuția va porni de la cele 14 puncte prin care Președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, enunța în sesiunea comună a Congresului din 8 ianuarie 1918 țelurile Statelor Unite ale Americii pentru reinstaurarea păcii la sfârșitul Primului Război Mondial. Unul dintre aceste puncte privea dreptul la auto-determinare națională și a stat la baza formării statelor naționale din Europa Centrală și Răsăriteană.

           Comunitatea academică a Universității din București consideră că lansarea seriei evenimentelor dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri prin evocarea ideilor din discursul președintelui Woodrow Wilson este modul cel mai potrivit prin care poate fi înțeleasă convergența dintre idealurile democratice universale și aspirațiile naționale ale participanților la evenimentele istorice din 1918. Este, totodată, un bun prilej pentru noi toți să reflectăm, împreună cu colegii din Statele Unite, asupra valorilor comune care ne-au ajutat să modelăm istoria și care ne vor ajuta să facem față provocărilor secolului XXI.

           Printre participanții la dezbatere se numără prof. Mircea Dumitru (Rectorul Universității din București), Abigail Rupp (Deputy Chief of Mission, U.S. Embassy in Romania), prof. Bogdan Aurescu (Universitatea din București), prof. Adrian Paul Iliescu (Universitatea din București), dr. Alin Matei (Universitatea din București), dr. Trygve Throntveit (University of Minnesotta) și dr. Stephen Wertheim (King’s College, Cambridge & Birkbeck, University of London).”

         Vom evoca în emisiunea din această seară personalitatea celui de al 28-lea Preşedinte american, dar mai ales principiile sale de politică externă care au influenţat decisiv arhitectura Europei la sfârşitul marelui Război.

         Cât de mare a fost influenţa ideilor sale, în ce măsură au fost ele cunoscute şi apreciate de români, ne putem da seama din discursul ţinut de Vasile Goldiş pe 1 decembrie 1918  la Marea Adunare de la Alba Iulia: „ Legea tainică a firii….. a ajuns la recunoaşterea necesităţii de a sintetiza libertatea individuală şi libertatea naţională într-o unire superioară a societăţii omeneşti. Sinteza aceasta este condiţionată însă de desăvârşirea celor două libertăţi, individuală şi naţională. Dacă însă aproape în toate ţările civilizate libertatea individuală este desăvârşită ori pe calea desăvârşirii, în unele dintre aceste state libertatea naţională este încătuşată. Războiul mondial s-a făcut pentru descătuşarea acestei libertăţi. Naţiunile trebuie să fie libere, ca astfel, între egale în drepturi şi condiţiuni, să poată încheia cea mai mare unire a popoarelor, care va fi chemată să reprezinte o concepţiune superioară pe scara civilizaţiunii şi să sporească astfel fericirea omenească pe pământ.              Toate capetele luminate ale Apusului au mărturisit crezul lor: războiul acesta este războiul pentru libertatea naţiunilor, nu de dragul acestor naţiuni, ci pentru interesul lumii, pentru interesul omenirii, care numai în felul acesta e capabilă a păşi un pas înainte pe calea fericirii sale. Ideile acestea le-a copt istoria şi apostolul care le vesteşte este Wilson. (Trăiască Wilson, ovaţii entuziaste şi îndelung repetate)”.

             „Dacă vrei să îţi faci duşmani, încearcă să schimbi ceva.”, spunea preşedintele american.

            Chiar acuzat de idealism, chiar dacă ideile au fost aplicate incomplet stârnind reacţii de împotrivire chiar şi in ţara sa, Woodrow Wilson rămâne un Preşedinte care nu doar a intrat în istorie ci a făcut istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *