Teme deschise: 70 de ani de la apariția primului volum al Filocaliei în limba română, realizată de Pr.Dumitru Stăniloae. Invitat: teologul Dumitraș Horia Ionescu
20 November 2017
Ion I. C. Brătianu, oameni care…..au fost
23 November 2017

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie – O privire peste frontiere!

 Idei in nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 21 noiembrie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Redactor Dan Manolache.

O privire peste frontiere! Emisiune realizată in colaborare cu agenţia de presă RADOR. Invitaţi, colegii noştri Adriana Buzoianu şi Viorel Patrichi.

            Iată doar câteva dintre subiectele ediţiei din această seară a emisiunii, argumentate de ştiri consemnate de presa mondială.

                 Germania: alegerile s-au încheiat, incertitudinile privind formarea unui nou govern continuă.

            Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a avertizat partidele politice implicate în negocieri să nu se lase atrase în dezbateri panicarde despre noi alegeri, notează Europe Online Magazine. Într-un interviu pentru Die Welt, Steinmeier a îndemnat formaţiunile politice să elimine divergenţele, mai ales pe cele care au constituit mărul discordiei, privind migraţia şi protecţia mediului.

             Viitorul Siriei in atenţia Rusiei, Iranului si Turciei.

             În Antalya, şefii diplomaţiilor rusă, iraniană şi turcă s-au reunit pentru a pregăti summit-ul trilateral consacrat găsirii unei soluţii politice în Siria, care va avea loc, miercuri, la Soci, anunţă Hurriyet. Miniştrii de externe ai Rusiei, Iranului şi Turciei, Serghei Lavrov, Javad Zarif şi Mevlüt Çavuşoğlu, s-au înţeles asupra tututor problemelor-cheie, asigură Tass. Tot în ajunul summit-ului de la Soci va avea loc o întrunire a şefilor de Stat Major General din Rusia, Turcia şi Iran, în timpul căreia vor fi discutate detalii legate de activitatea zonelor de dezescaladare din Siria şi de crearea unei a cincea zone, precizează Anadolu.

           Comentarii dupa încheierea turneului Asiatic al preşedintelui Donald Trump

Întors între timp la Washington din turneul său asiatic, preşedintele Trump a declarat că periplul său a fost „un uriaş succes”, pretinzând că „America a revenit” în postura de lider mondial, relatează The Guardian. Fără a accepta întrebări de la presă, liderul de la Casa Albă a făcut o prezentare pe larg a turneului său prin cinci ţări, afirmând că a unit lumea împotriva programului nuclear nord-coreean şi că a obţinut acordul Chinei şi altor ţări din regiune pentru a exercita „presiuni maxime” asupra Coreii de Nord, detaliază publicaţia britanică, cu completarea că „oficialităţile chineze au subliniat că Beijingul nu va face nimic pentru a declanşa prăbuşirea regimului de la Phenian”.

              Situaţia politică din Republica Moldova. Declaraţii, comentarii, interpretări.

              În Republica Moldova, referendumul organizat astăzi pentru revocarea din funcţie a primarului general al  Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetăţeni care s-au prezentat la urne.

               În anul 2011, Igor Dodon, pe atunci comunist, a candidat la fotoliul de primar, însă a fost învins de Dorin Chirtoacă. Ulterior, în anul 2015, succesorul lui Dodon la şefia PSRM, Zinaida Greceanîi, a luptat pentru funcţia de primar general, însă şi de această dată Chirtoacă a obţinut victoria în faţa socialiştilor, partid de orientare filorusă.

               Noua strategie de securitate naţională a Republicii Moldova prevede o cooperare mai strânsă cu NATO, se afirmă într-un document aprobat în şedinţa Guvernului moldovean de miercuri.

             Curtea Constituţională de la Chişinău a dat aviz pozitiv pentru un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” din Constituţia Republicii Moldova cu “limba română”.

               Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că va bloca iniţiativa de schimbare, în Constituţie, a denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română”, transmite Radio Chişinău. El a explicat că, potrivit procedurii, Curtea Constituţională are la dispoziţie şase luni ca să se pronunţe asupra acestei chestiuni. Chiar dacă Parlamentul va vota propunerea, ea nu va fi promulgată, a mai spus Igor Dodon.

               “În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republică Moldova: în bază dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”, a spus Kuzmin, potrivit newsbucovina.ro.

              Dodon a declarat într-un interviu pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta că dorește vrea federalizarea R. Moldova şi recunoaşterea dreptului Transnistriei la autodeterminare în cazul în care Moldova îşi va pierde statalitatea, a se înţelege că „se va uni cu România”. „Dacă România se vrea prietenoase cu oamenii din Moldova, atunci nu ar trebui să urmărească o politică de lichidare a statului nostru”, a declarat Dodon care a spus că se luptă pentru pedepsirii activităților unioniste în R. Moldova.

           Vă invităm să urmăriţi o emisiune despre realităţi politice care….ne pot interesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *