Storymania – Ciprian Porumbescu
14 October 2017
AUDIO „Ctitori, donatori și meșteri anonimi. Arta religioasă medievală în spațiul românesc ortodox”
14 October 2017

Arte frumoase – Mike Nelson, artist

Arte frumoase

18.30-19.00
Realizator: Daria Ghiu

Regia tehnica: Bogdan Florea

Pe artistul Mike Nelson l-am întâlnit la Combinatul Fondului Plastic, în spaţiul Sandwich, acel spaţiu independent de artă, înfiinţat în aprilie 2016, platformă artistică situată între două construcţii utilitare, efectiv făcută sandwich. L-am întâlnit cu ocazia vernisajului expoziţiei sale, pe 5 octombrie. Dialogul nostru a pornit de la pasiunea lui pentru mediul radiofonic. Mike Nelson a ocolit interviul pentru televiziunea care îl aștepta nerăbdătoare la propriul lui vernisaj la Sandwich, “Nu-mi plac televiziunile”, îmi spune cu zâmbetul pe buze. A stat, în schimb, de vorbă, liniștit, cu jurnalista de la radio, cea cu reportofonul. Probabil pentru că un asemenea tip de dialog nu însemna apariția unui ecran între cei doi. Mike Nelson s-a născut în 1967 în Marea Britanie, trăieşte şi lucrează la Londra şi este unul dintre cel mai apreciaţi artişti britanici contemporani. A fost nominalizat de două ori la Premiul Turner, în 2001 şi 2007.

În 2011 a reprezentat Marea Britanie la Bienala de Artă de la Veneția, cu proiectul I, IMPOSTOR. A petrecut trei luni în acel spaţiu şi a provocat o transformare radicală a acestuia. Rezultatul: “o reflecţie delicată şi melancolică asupra identităţii şi memoriei”, aşa cum scria la acel moment Rachel Withers, criticul de artă de la The Guardian.

Inauguram, de asemenea, o noua rubrica: un moment din istoria radiofonica a Artelor frumoase. Un fragment de interviu realizat de Aurelia Mocanu cu Teodor Graur, in decembrie 1995, cu ocazia prezentei grupului Euroartist la Bienala de la Istanbul, editia a patra (curator: Rene Block).

Credite foto: Dan Vezentan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *