Azi la Radio Romania Cultural: Arte frumoase - La pas prin Palermo: Manifesta 12
30 Iunie 2018, 06:00
Sâmbătă
30 iunie 2018
h 18,30
Realizator: Daria Ghiu
La pas prin Palermo: Manifesta 12
Palermo te întâmpină cald, blând, prietenos, zgomotos dar ritmat, cu bulevarde largi, pietonale, teatre copleşitoare prin măreţia lor abandonată, câini fără stăpân dormind cu greu pe un petic minuscul de umbră, marea şi Monte Pellegrino în zare, cântece populare şi muzică cu versuri de neînţeles la fiecare colt, pieţe de peşte proaspăt, fructe, prafuri aromate de tot felul, alune de pădure şi o biserică strecurată printre toate acestea, Mercato della Vucciria, Mercato del Capo, Mercato di Ballaro...
Vă propun o plimbare la pas prin Palermo - o plimbare vizuală, olfactivă şi mai ales sonoră. O plimbare dublată de prezenţa unei bienale de artă, pătrunsă în ţesătura oraşului sicilian, în mijlocul lui. Într-un cadru mirific, atrăgător şi respingător totodată, Palermo, iunie 2018, poposeşte o bienală de artă, un eveniment de artă ce are loc din doi în doi ani: Bienala nomadă de artă contemporană Manifesta 12. Oraşul devine în zilele de deschidere unul asemănător Veneţiei odată cu deschiderea bienalei: sacoşele de cârpă bej, lumea artei presărată peste tot, cu un look tipic, badge-uri în piept, bannerele bienalei, roşu-verde, spaţii de expoziţie în cele mai atipice locuri. Palazzi storici, teatre, grădina botanică, faleza, biserici, Oratorio san Lorenzo, Arhivele Statului.
Bienala nomadă Manifesta la Palermo se transformă într-un eseu urban, un studiu atent al oraşului, al complexităţii lui, al locuitorilor oraşului. "Artiştii încearcă să refacă vechi legături între Palermo, Mediterana şi Europa" – declară entuziasmat primarul oraşului, "il sindaco" Leoluca Orlando. Palermo este oraşul care s-a schimbat cel mai mult din punct de vedere cultural în Europa, în ultimii 40 de ani, ne spune tot el.
Grădina planetară. Cultivarea coexistenţei este titlul bienalei, care porneşte de la metafora botanică a filosofului şi peisagistului Gilles Clément, dar cu o istorie culturală mult mai îndelungată – lumea este o grădină pe care trebuie să o cultivi cu grijă şi căreia trebuie să îi oferi toată atenţia ta. O grădină palermitană amestecată, cu origini cât se poate de diverse, exotice – dar ce este exoticul? O bienală atentă, aşadar, la un Palermo contemporan, la mişcările oraşului, la viaţa lui şi problema acută a fluxurilor migratoare.
Luăm oraşul la pas, luăm bienala Manifesta la pas, în fiecare palazzo storico. în grădina botanică, la teatru sau în arhivele oraşului. Vă prezentăm un tur radiofonic - cu multe înregistrări locale - pe urmele unui oraş cu o istorie amestecată şi complicată. Vizităm, de asemenea, Teatro Ditirammu, cel mai mic teatru din Palermo, şi expoziţia deschisă aici: Ozio. Stăm de vorbă cu cea care a curatoriat expoziţia, Adina Drînceanu, despre semnificaţia lui "ozio" şi spiritul sicilian, acea trăire în prezent, cu o ureche şi un ochi către trecut, oricât de îndepărtat ar fi el. O vizitatoare a expoziţiei, româncă, ne vorbeşte despre modul în care a privit ea lucrarea video "Citrus Tristeza", a artiştilor Anca Benera şi Arnold Estefan, prezentă în expoziţia "Ozio".
La final, o invitaţie la mare către toţi ascultătorii, inspiraţi fiind de o pictură stradală şi un graffiti: Andiamo a mare?
Andiamo!
Bienala de artă Manifesta 12 este deschisă la Palermo în perioada 16 iunie – 4 noiembrie 2018.