În perioada 23-24 iunie 2018, bucureștenii sunt invitați la picnic urban pe Bulevardul Schitu Măgureanu
8 June 2018
Prima expoziție din România de stampe japoneze din secolele XVIII și XIX, cu actori și scene de teatru Kabuki, provenind dintr-o colecție privată
9 June 2018

Arte frumoase – Arhiva fotografică: memorie şi cercetare

Sâmbătă
9 iunie 2018
h 18,30

Realizator: Daria Ghiu

Joi, 7 iunie, la Bucuresti s-a lansat public programul Arhiva fotografica: memorie si cercetare, o abordare multidisciplinara care ia ca punct de pornire un impresionant fond de imagini si negative fotografice acumulate de-a lungul mai multor decenii de istoricul de arta si colectionarul Mihai Oroveanu. Fotografii spectaculoase semnate de regretatul Mihai Oroveanu se regasesc in cataloage importante de arta, daca ar fi sa amintesc doar cataloage ale participarii Romaniei la Bienala de arta de la Venetia, in anii 70. Dar, pe langa munca pasionata de fotograf, Mihai Oroveanu a dezvoltat un important interes profesional privind domeniul fotografiei. Colectia sa de fotografie acopera domenii ale vietii extrem de diverse, de la viata rurala, la cea industriala, de la viata regala a Romaniei, la viata comunista a acesteia, de la viata Bucurestiului si a institutiilor sale de arta, la viata interioarelor somptuoase bucurestene, de la viata diferitelor comunitati pe teritoriu romanesc, la viata litoralului Marii Negre, la viata balciurilor, viata sportului, de la viata militara (extrem de bine si nuantat acoperita) la imaginea din spatiul funerar sau cea a unui oras sau un sat in sarbatoare. Colectia de fotografie a lui Mihai Oroveanu, impresionanta, acopera o perioada de mai mult de 150 de ani: e implicit o istorie a fotografie si o istorie culturala, fotografia ca martor al transformarilor subtile, dar iremediabile.
Programul Arhiva fotografica: memorie si cercetare a fost initiat de echipa Salonului de Proiecte din Bucuresti (Magda Radu, Alexandra Croitoru, Stefan Sava), alaturi de istoricul de arta Anca Oroveanu, sotia lui Mihai Oroveanu si cea aflata in masura sa recreeze aceasta istorie si sa lucreze indeaproape cu aceasta colectie coplesitoare, a carei crestere si dezvoltare in timp dumneai a fost martora. Programul isi propune prezervarea si digitalizarea arhivei lui Mihai Oroveanu, care risca altfel sa se deterioreze in timp si sa devina inutilizabila. Digitalizarea arhivei va conduce la transformarea ei intr-un corpus viu, public, accesibil cercetarii, deschis. Despre aceasta arhiva vorbim in editia de sambata, 9 iunie, alaturi de Anca Oroveanu. La final, va invit acum pe urmele fonotecii emisiunii Arte frumoase. In aceasta arhiva a emisiunii, am regasit doua editii din mai si decembrie 2002, realizate de Aurelia Mocanu. Difuzam cateva mici fragmente dintr-o conferinta de presa organizata la Centrul international de arta contemporana, in martie 2002, o conferinta de presa in care Mihai Oroveanu vorbeste despre avatarurile crearii unui muzeu de arta contemporana, intr-o aripa a Palatului Parlamentului, deschidere ce a avut loc in luna octombrie 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *