PORTRET: Eugen Ionescu – de la arta absurdului la eliberarea conştiinţei umane
28 March 2020
Spectacolele „Tattoo”, „Noaptea bufonilor”, „Oidip”, „Mozart steps” și alte 19 evenimente difuzate online de TNRS în această săptămână
30 March 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Viaţa şi aventurile lui Robinson Crusoe de Daniel Defoe

Publicat in 1719, romanul lui Daniel Defoe este cea mai tradusa carte din istorie dupa Biblie si este considerat a fi printre primele romane ale literaturii engleze. Romanul a fost publicat prima data trecandu-l insasi pe protagonist ca autor si a facut publicul sa creada ca este povestea unui naufragiu real. Inspiratia pentru roman pare a fi povestea reala a marinarului scotian Alexander Selkirk care a supravietuit patru ani izolat pe insula Más a Tierra, care astazi face parte din Chile si poarta numele de Insula Robinson Crusoe.

“Robinson Crusoe” a definit un gen , fiind pana astazi un punct de referinta pentru orice poveste de naufragiu. In cinema, romanul in sine a fost ecranizat de mai multe ori, cu Peter O’Toole, Aidan Quinn si Pierce Brosnan interpretand rolul titular iar filmul lui Robert Zemekis, “Castaway” cu Tom Hanks in rolul principal a adaptat multe elemente din romanul lui Defoe la un context modern.

Dramatizarea: Nadia Garleşteanu. Regia artistică: Grigore Gonţa. În distribuţie: Ion Caramitru, Dinu Ianculescu, Adela Mărculescu, Adrian Georgescu, Traian Moraru, Sergiu Demetriad, N.N. Matei, Petru Asan, Ileana Şerban, Sorin Gabor. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din anul 1966.

http://www.eteatru.ro/#art/viata-si-aventurile-lui-robinson-crusoe-de-daniel-defoe/1723451

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *