27.000 de vizitatori per eveniment și o creștere de 266% față de luna precedentă. 42 de evenimente online, până în 26 aprilie 2020.
15 April 2020
PORTRET: Charlie Chaplin – simbol al filmului mut, primul star veritabil de la Hollywood
16 April 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Neghiniţă de Barbu Ştefănescu Delavrancea

Actriţa Alexandrina Halic - Teatrul Ion Creangă Bucureşti -foto Tomoaki Minoda

Autorul “Trilogiei Moldovei” (“Apus de soare”,”Viforul”si “Luceafarul”) dar si creatorul lui “Hagi-Tudose”, B.S.Delavrancea, a fost un cunoscator pasionat al creatiei populare.

Ispitit de varietatea de motive folclorice l-a creat pe “Neghinita”, eroul basmului cu acelasi nume, un simbol al intelepciunii populare.              “Neghinita” sau “gandul lumii”, este o dragalasenie de prichindel “mic cat o neghina”, cu “niste ochisori ca doua scanteie albastre si niste maini si picioruse ca niste firisoare de paianjen”.

Nastrusnicul prichindel se strecoara in urechile imparatului si rosteste judecati aspre la adresa boierilor lacomi, lingusitori, pizmasi aducand critici din cele mai taioase lumii impartita in saraci si bogati.

In urma masurilor luate, sfatuit de “Neghinita”, imparatul este detronat si redus la conditia omului de rand. Insotit de micutul sau prieten, imparatul pleaca in calatorie prin tara si are prilejul de a afla adevaruri la care fusese “orb” mai inainte.

Desi nazdravan din cale-afara, simpatic si istet, raspunzand cu talc tuturor intrebarilor, “Neghinita” devine un personaj usor de indragit.

Dramatizarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Alexandrina Halic, Mihai Verbiţchi, Marcela Andrei, Anca Todea, Ion Arcudeanu, Daniel Tudorică, Ionuţ Antonie şi Camelia Andriţă. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Mirela Anton. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Domnica Ţundrea. Spectacol produs de Teatrul Ion Creangă şi Teatrul Naţional Radiofonic. Spectacol produs de Teatrul “Ion Creangă” şi Teatrul Naţional Radiofonic.

http://www.eteatru.ro/#art/neghinita-de-barbu-stefanescu-delavrancea/1723131

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *