“Stille Nacht, heilige Nacht”, un colind internațional “Made in Austria”
25 December 2018
PORTRET: Fericitul Vladimir Ghika – prinţ, preot şi martir, mărturisitor exemplar al Evangheliei
25 December 2018

AUDIO Pomul (sau Bradul) de Crăciun

Primele dovezi despre decorarea bradului, pomului de Craciun sunt din Livonia (Estonia și Letonia de astăzi) în secolul XV. Ulterior, tradiția a intrat și în cultura altor popoare. În Evul Mediu, case împodobite cu pomi de Crăciun apar în provinciile Alsacia și Lorena, dar nu cu ocazia Crăciunului ci cu cea a Anului Nou. De aici tradiția se extinde în întreaga Franță, Spania, Italia și Elveția.

De asemenea, este posibil ca pomul de Crăciun să provină de la nordici, care obișnuiau să-și împodobească casele cu ramuri de brad și de vâsc, obicei păstrat și în tradiția coroniței de brad. Pomul de Crăciun a pătruns mai târziu și în Orient, prin intermediul catolicismului.În Rusia europeană Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales unul ca cel mai frumos dintre toți și împodobit cu lumânări aprinse, bomboane, jucării etc.

Bradul împodobit se întâlnea ca pom de Crăciun doar în orașele din Germania sfârșitului de secol XIX, dar odată cu Primul Război Mondial s-a răspândit pe întreg teritoriul acestei țări.

reportaj de Madalina Corina Diaconu

foto – orasul Tallin: Pomul de Craciun din centrul vechi

Colind estonianJõuluingel – Ingerul de Craciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *