Artist talk cu Ioana Cîrlig și Marin Raica, despre lansarea albumului “Postindustrial : Zâne”, la Rezidența BRD Scena9
14 June 2018
Frumoasa si bestia – premiera sezonului la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa
14 June 2018

AUDIO Azi la Academia Română: Discursul preşedintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop cu ocazia omagierii generalului francez Henri Mathias Berthelot

Joi, 14 iunie 2018, Academia Română a omagiat printr-o serie de evenimente, personalitatea generalului francez Henri Mathias Berthelot și rolul său fundamental în reorganizarea Armatei Române și victoria românilor în Primul Război Mondial. Manifestările au debutat la ora 10, în Aula Academiei Române, prin sesiunea omagială „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.
La finalul sesiunii, în Aula Academiei Române a fost lansat întregul poștal „General Henri Mathias Berthelot“, emis de Romfilatelia, și va fi conferită medalia de argint cu același nume.
 
Academia Română a decernat, pentru prima dată, Premiul „General Henri Mathias Berthelot“, premiu inițiat conform dorințelor testamentare ale generalului francez și atribuit unei lucrări științifice dedicate primei conflagrații mondiale și unirii tuturor românilor.
 

În partea a doua a zilei, la ora 13, în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția omagială „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar. Expoziția va fi prezentată de Mirel Taloș, vicepreședinte ICR, Ernest Oberlander, director MNIR și conf.univ.dr. Cristina Păiușan-Nuică.

Asociația Națională a Colecționarilor de Arme a oferit, în Parcul Academiei Române, o demonstrație de reconstituire istorică a unui ceremonial militar.

reporter: Madalina Corina Diaconu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *