Azi la Radio România Cultural: Știința în cuvinte potrivite
20 September 2016
Scandalul concursurilor de directori în şcoli continuă
20 September 2016

Au fost localizate peste un miliard de stele în Calea Lactee

O hartă a Căii Lactee de o precizie fără precedent, care localizează 1.142 de milioane de stele pornind de la observațiile telescopului spațial european Gaia, a fost prezentată miercuri de Agenția Spațială Europeană (ESA).

“Cu peste un miliard de stele, aceasta este cea mai mare hartă realizată vreodată dintr-o singură misiune și este, de asemenea, cea mai exactă”, a declarat Anthony Brown, membru al echipei de cercetare Gaia, într-o conferință de presă la Madrid, citat de France Presse.

Este vorba de un record de inventariere, chiar dacă acest lucru reprezintă mai puțin de 1% din stelele Căii Lactee, galaxia căreia îi aparține sistemul nostru solar și care conține probabil între 100 și 200 de miliarde de stele, relatează AFP.

Pentru două milioane din aceste stele, oamenii de știință, proveniți din 25 de țări europene, au pus la dispoziția cercetătorilor din lumea întreagă date referitoare la viteza lor de deplasare și distanța lor față de Soare.

ESA și consorțiul european care administrează satelitul Gaia prevăd să obțină spre sfârșitul anului 2017 date privind viteza și distanța pentru întregul miliard de stele identificate până acum.

Acest catalog — cea mai detaliată hartă 3D făcută vreodată Căii Lactee și cea mai amplă recenzare a obiectelor cerești de până acum — va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine fenomenele fizice care guvernează stelele și Galaxia, care are 100.000 de ani lumină în diametru.

Datele ce au stat la baza realizării hărții au fost colectate în timpul primelor 14 luni de activitate științifică a satelitului — iulie 2014 până în septembrie 2015, scrie ESA pe site-ul său.

Lansat la 19 decembrie 2013, Gaia înregistrează în fiecare zi datele a 50 de milioane de stele.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *