Pictopoezie la Noaptea Albă a Galeriilor
2 October 2017
Opera Comică pentru Copii continuă campania „Bilet în așteptare”
2 October 2017

Ateliere de jurnalism cultural, la Sibiu

Cunoscutul jurnalist cultural Marius Constantinescu va susține două ateliere cu tema rolului jurnalismului cultural în comunitate, miercuri și joi (4, 5 octombrie), la Librăria Habitus din Sibiu, de la ora 11.00.

Cele două evenimente se adresează studenților din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, tinerilor și elevilor pasionați de scris și interesați să urmeze o carieră în domeniul jurnalismului. De asemenea, sunt bineveniți în public și oamenii interesați de presa culturală și viitorul ei.

„Jurnaliştii culturali, cu foarte puţine excepţii, poartă o luptă continuă pentru timpul lor de emisie, pentru a-şi face vocea auzită. Călcătura unui jurnalist cultural este considerabil mai mică decât influenţa unui jurnalist pe teme politice sau socio-economice. Problemele noastre stringente sunt altele, dar, dacă vom conştientiza faptul că îmbogăţirea interioară, cultura, asanarea spirituală reprezintă de multe ori o necesitate pentru noi, atunci sigur că şi rolul unui jurnalist cultural va căpăta mai multă pondere”, spune Marius Constantinescu într-un interviu pentru Liternet.ro.

În cadrul celor două ateliere de la Sibiu, tinerii vor putea afla mai multe despre experiențele unui jurnalist cultural, presa culturală actuală, tehnici și metode de scriere jurnalistică, realizare reportaje și interviuri etc.

După atelierele de jurnalism cultural, cei interesați se pot înscrie la partea practică a proiectului, urmând să documenteze evenimente și povești din comunitățile entice din Sibiu. Materialele realizate de tineri vor beneficia de mentorat și ghidaj din partea lui Marius Constantinescu, iar cele mai consistente și originale vor fi publicate în ediția tipărită a revistei Capital Cultural, numărul 10.

Atelierele durează câte 90 de minute. Intrarea este liberă.

Pentru a vă înscrie la ateliere vă rugăm să solicitați rezervarea printr-un mail la adresa redacție@capitalcultural.ro.

Proiectul „Ateliere de jurnalism cultural”este realizat de Asociația Capital Cultural și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Parteneri: Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Librăria Habitus

Despre Marius Constantinescu

Prezentator şi realizator radio-TV, Marius Constantinescu a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. După opt ani de radio, a descoperit televiziunea şi libertatea dată de jocul cu imaginea. Carte de vizită sunt titlurile pe care le-a transformat în repere: Marile picturi ale lumii, V… de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR 1, TVR 2).

Din 2005, este legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, realizând interviurile (exclusivităţi naţionale) cu cei mai importanţi artişti invitaţi. A obţinut trei premii APTR, unul dintre ele pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care a devenit şi carte (Editura ART). În 2013 a publicat CORTEZ, un alt fel de biografie a celebrei mezzo-soprane Viorica Cortez (Baroque Books & Arts). În 2015, volumul a fost republicat în ediţie nouă la Editura Humanitas. Tot la Humanitas şi tot în 2015 i-a apărut şi Press Pass. Interviuri şi pagini de jurnal de la Festivalul Internaţional George Enescu, ediţiile 2011 şi 2013. În prezent, Marius Constantinescu prezintă şi coordonează seria Interviurilor Enescu 2017 (TVR), semnează editoriale de art & lifestyle, este MC pentru evenimente culturale de anvergură şi susţine cursuri şi ateliere de perfecţionare pentru publicul matur.

Despre Asociația Capital Cultural

Asociația Capital Cultural a fost înființată în ianuarie 2015, cu scopul de a promova și susține cultura. În 2016 a lansat revista tipărită Capital Cultural care a ajuns la cel de-al 9-lea număr. Totodată, organizează diverse evenimente culturale în comunitatea sibiană: „Interviuri deschise”- o serie de întâlniri cu diverse personalități, într-un cadru amical și lejer; „Underground Stories” – concurs de creativitate pentru tinerii cărora le place să scrie și să exploreze; „Joc și joacă”- expoziție de desene realizate cu și pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *