Explozie de tinereţe la „Vara Magică” la Ateneul Român Orchestra Naţională de Tineret din Danemarca – 17 iulie şi Orchestra Română de Tineret – 18 iulie
15 July 2019
ON THE ROOF. Gigi Căciuleanu printre Bufoni și Actori la Amfiteatru TNB
15 July 2019

ASCULTĂ VOCILE DE AZI – CRISTIAN MANDEAL

Este, incontestabil, una dintre cele mai reputate baghete ale României din ultimele  decenii. Este, fără tăgadă, un muzician extraordinar a cărui experienţă vastă a traversat momente de exaltare  artistică dar şi pecetea dureroasă a conflictelor profesionale, depăşite deja de ani buni. Un artist puternic, care s-a „reinventat” prin propriul har, la pupitrul Orchestrei Române de Tineret –  cu care cucereşte acum Europa.


„Încerc să fiu un dirijor creativ. Mi se pare că între cele două direcţii-tradiţie şi inovaţie (pentru mine inovaţia nerupând tradiţia, este mai importantă în sensul în care orice muzică scrisă de acum 400, 300, 200, 100 de ani, azi se cere mereu adaptată la gustul şi la experienţa muzicală între timp dobândită a publicului), publicul evoluează şi el o dată cu muzica. Publicul îşi face propriile lui experienţe şi are noile lui pretenţii;  mai mult decât atât, îşi are o nouă sensibilitate mereu reinventată, de la o generaţie la alta. Această sensibilitate nouă trebuie să fie pusă în acord cu o nouă viziune a operelor tradiţionale, care să corespundă în permanenţă noii sensibilităţi create a publicului. Eu încerc, mă “străduiesc” cel puţin, să modernizez fiecare interpretare a mea, fără să rup în niciun fel cu adevărul partiturii ci doar să o adaptez în ceea ce nu este scris în partitură şi nu în ceea ce este scris în partitură. Pentru această nouă sensibilitate mereu apărută şi mereu împrospătată a publicului, dorinţa mea este să nu mă autorepet.”

Astazi, de la ora 17,00, interviul cu Maestrul CRISTIAN MANDEAL în seria emisiunilor ASCULTĂ VOCILE DE AZI. La Radio România Cultural!

Sorina Goia 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *