Texte şi pretexte: Pictorul Marin Gherasim, moştenirea spirituală
2 March 2019
AUDIO Premieră: “Alice în țara minunilor” la Opera Comică pentru Copii
2 March 2019

Arte frumoase: Între interbelic şi contemporan, azi la Radio România Cultural

Sâmbătă, 2 martie
ora 18.30

Realizator: Daria Ghiu

O colecţie de artă eclectică, un moment încărcat politic din istoria emisiunii Arte frumoase, exact acum 30 de ani (2 martie 1989), dar şi câteva recomandări expoziţionale, în tonul emisiunilor de altădată.
Am dialogat cu istoricul de artă, directorul Galeriei Quadro şi curatorul Sebestyén Székely, despre expoziţia pe care a curatoriat-o la Cluj, deschisă până pe 17 martie, la Muzeul de Artă şi la Galeria Quadro: “Spiritele unul secol. Colecţia Ádám Kovács”, dar şi despre rolul unei colecţii şi decizia unui istoric de artă de a se interesa deopotrivă de interbelic şi începuturile artei româneşti, precum şi de arta contemporană..
În partea a doua a emisiunii, câteva recomandări expoziţionale de la Târgu-Mureş, Iaşi şi Bucureşti. La final, un fragment dintr-o declaraţie a artistului Vasile Pop-Negreşteanu, despre misiunea socială a artistului în comunism: martie 1989, ultimele luni de dictatură.
În fotografie: Enric Fort Ballester şi Şerban Savu, “Stahanovistul”, 2017 – o lucrare despre care se vorbeşte în emisiune, parte din Colecţia Ádám Kovács.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *