Gaudeamus – Prețul special al ziarului
12 October 2016
Gaudeamus – După ei, potopul
17 October 2016

Arta românească la ediția a X-a

Salonul Național al Artelor ”Temeiuri” a ajuns în această toamnă să adauge o nouă ediție, în seria evenimentelor organizate, de două ori pe an, la Sala de expoziții ”Constantin Brâncuși”. Manifestarea din perioada oct.-nov.2016 a dat plasticienilor din toată țara, libertatea totală de a aduce pe simeze cele mai reprezentative lucrări. Singura motivație a juriului în acceptarea și deci, în respingerea lucrărilor înscrise la Salon a fost valoarea estetică a operelor propuse. Eventualele discuții ale membrilor juriului au luat în considerare, cum era și necesar, buna reprezentare a tuturor artelor și în plus, capacitatea pieselor selectate de a vorbi convingător despre diversitatea de expresii plastice existentă astăzi în arta contemporană românească.

După jurizare, expoziția reușește cu adevărat să prezinte câteva tendințe ale artei românești contemporane. Deși toate artele au fost invitate să participe la eveniment– Salonul având o colaborare strânsă cu U.A.P. din România- o observație de bun simț se impune: incontestabil, pictura tronează ca regină a manifestării. Sculptura, grafica și artele decorative se găsesc în spațiul expozițional, din păcate într-o măsură încă mai mică față de anii precedenți.

Categoric spiritul Salonului înclinat (chiar denumirea sa subliniază această poziție) spre artele majore s-a impus, artiștii experimentali, emergenți nu au participat cu lucrări la această manifestare. Este adevărat însă, că spațiul expozițional de la Palatul Parlamentului are el însuși o istorie de tip tradiționalist care ar inhiba eventualele ”abateri” de la ”regulă”. Expoziția își afirmă însă, categoric rolul de prezentator de artă pe plan național, în categoria evenimentelor mari din București și din țară.

dr Roxana Păsculescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *