Amintiri din temniţele comuniste – GH CALCIU-DUMITREASA, victimă, torționar și disident anticomunist
09 Decembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
„Experiența din Pitești este indescriptibilă și inexplicabilă. Numai dacă o acceptăm sub aspectul ei mistic, atunci înțelegem că a fost o luptă între bine și rău, între Dumnezeu și Satana, și că inima noastră, sufletul nostru a fost câmpul luptei. Sigur că numai cei care au murit au rezistat, ceilalți am căzut mai devreme sau mai târziu, dar vrând sau nevrând, conștient sau inconștient, noi ne-am format o conștiință apocaliptică prin care am reușit să ne reabilităm în fața lui Dumnezeu. De la eliberare și până în Canada am decis să ies în public cu acțiunea mea de salvare a tineretului, până atunci am avut coșmaruri, noaptea mă urmărea perioada de tortură, spaimele. Când am decis să ies în public cu acțiunea mea pentru tineret și pentru biserică, după dărâmarea bisericii Enei, în clipa aceea au încetat toate coșmarurile, pentru că ființa mea s-a angajat într-o luptă și asta îmi trebuia de fapt. O luptă care să mă salveze din marasmul acestaal amintirilor care ne urmăreau pe toți, probabil că pe unii îi urmăresc și astăzi.ˮ
La Pitești numai morții au rezistat, îmi spunea preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Ceilalți au căzut, mai devreme sau mai târziu. A făcut 22 de ani de detenție politică în două rânduri. A fost închis prima oară, între 1948 și 1964, pentru activitate legionară. După dărâmarea Biserii Enei din București, din ordinal soților Ceaușescu, Gheorghe Calciu Dumitreasa protestează public, pentru ca în Postul Paștelui din anul 1978 să țină un șir de 7 prelegeri, intitulate "Șapte cuvinte către tineri", predici care s-au bucurat de o mare audiență în rândul studenților de la multe facultăți din București. Este arestat și condamnat la moartea, apoi I se comută pedepasa la 10 ani de închisoare. În urma protestelor românilor din exil și a presiunilor internaționale, este eliberat după cinci ani și expulzat din țară.
La Pitesti a cedat, devenind, din victimă, torționar dar Dumnezeu i-a dăruit, în acele împrejurări tragice, harul suferinței. In penitenciarul din Pitești s-a dat o luptă între bine si rău, între Dumnezeu și Satana, mărturisea părintele Calciu, care a cunoscut și înfrângerea dar și biruința de a-și învinge propria cedare, de a o zidi la temelia noii sale existențe, închinate bisericii, lui Hristos si neamului românesc.