Mărțișoare la mărțișor
1 March 2017
“TIME IS …ENGLISH”: SARBATORI SI TRADITII ALE LUNII MARTIE, IN INSULELE BRITANICE
1 March 2017

Agatha Bacovia – 122: Despre iubire și feminitate în muzică și literatură

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 2 martie 2016, ora 17.00, la evenimentul anual prin care evocăm amintirea și personalitatea Agathei Bacovia (1895-1981), care va avea loc la Casa memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63).

Anul acesta vă propunem un eveniment inedit, care pornind de la marcarea a 122 de ani de la nașterea Agathei Bacovia, printr-o prezentare introductivă care îi va pune pe cei doi soți sub semnul iubirii, realizată de muzeograful casei memoriale, Lelia Spirescu, va propune un proiect pilot, ce urmează a fi lansat în toamna acestui an. Astfel, vă invităm la un recital de vioară și violă, susținut de interpreții Dan Schor (vioară) și Andra Lucia Andrei (violă), însoțit de prezentări teoretice a instrumentelor pregătite de Dan Schor.

Evenimentul face parte dintr-un program amplu în lucru, Educație muzicală la casele memoriale, prin care Muzeul Național al Literaturii Române, prin intermediul caselor memoriale, își propune ,pe de o parte, diversificarea activităților de promovare a patrimoniului muzeal deținut, iar pe de altă parte, încurajarea, prin implicarea sa activă, la modernizarea metodelor de predare a literaturii și artelor în instituțiile școlare din București printr-un discurs interdisciplinar. Pretextul de la care pornim: vioara lui George Bacovia, aflată în patrimoniul MNLR, și pasiunea poetului pentru muzică clasică. Programul urmează a fi derulat și implementat pe parcursul anului școlar 2017-2018, iar în această fază invităm reprezentanți ai școlilor și liceelor din București, profesori și elevi deopotrivă, să ni se alăture în vederea lansării proiectului pilot.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool.

Agatha VASILIU-BACOVIA (8 martie 1895Mizil12 octombrie 1981, București), născută Grigorescu, a fost soția poetului George Bacovia. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, a fost profesor secundar de literatură română la un liceu. A început să publice în 1918, în revista Scena, primele sale poeme sau opere în proză. Are marele merit de a fi avut grijă de poetul George Bacovia, zbătându-se ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin.

Volume publicate:  Armonii crepusculare (1923), Muguri cenușii (1926), Pe culmi de gând (1934), Terase albe (1934), Bacovia. Viața poetului (1962), Lumina (1965), Poezie și proză (1967), Cu tine noaptea (1969), Versuri (1970), Efluvii (1977), Șoaptele iubirii (1979), Poezie sau destin. George Bacovia. Ultimii săi ani (1981).

Dan SCHOR (1974). În 1998, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, formându-se sub îndrumarea violonistului Radu Zvorișteanu. A studiat Muzica de Cameră cu pianista Steluța Radu și s-a perfecționat sub îndrumarea Maestrului Ștefan Gheorghiu. Între 1999-2006, a fost doi ani Preparator la Catedra de Muzică de Cameră a Universității Naționale de Muzică din București, apoi s-a perfecționat în Elveția la Musikakademie der Stadt Basel, sub îndrumarea violonistei Adelina Oprean, a violistei Silvia Simionescu, precum și la Conservatoire de Fribourg cu violonistul Gyula Stuller, pentru o diplomă de interpretare solistică. A obținut numeroase premii naționale și internaționale. Împreună cu pianista Lorelei Petrescu (Viena), a obținut Premiul special al juriului la concursul „Duo Solistic” (Bucuresti, 1998), pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a pentru vioară și pian op 25 în caracter popular românesc  de George Enescu, sonată interpretată și la Palatul Cotroceni, în concertul organizat sub înaltul patronaj al Președintelui României (2002). Sub egida Ministerului Culturii, a participat în 2008, alături de pianista Cristina Popescu Stănești, la Festivalul „George Enescu” de la Heidelberg. A susținut numeroase concerte și recitaluri în România, Germania, Franța, Italia, Elveția, Israel. A realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română (Radio România Cultural, Radio România Muzical), Televiziunea Română (a fost deseori invitat în emisiunile lui Iosif Sava și ale Ivonei Cristescu), precum și la DRS Schweiz (Elveția). În prezent, este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucuresti.

Andra Lucia ANDREI este absolventă a Universității Naționale de Muzică București și studentă în anul I de Master, specializarea vioară. Activitatea sa artistică conține recitaluri în Săli de Concerte atât din București, cât și din țară. Cel mai recent premiu câștigat: Premiul I – Concursul Muzical de Interpretare „Lions”, faza națională, ediția a V-a, vioara, aprilie 2016 – Timișoara. În luna octombrie 2016, a avut loc în Sofia, Bulgaria, faza internațională a Concursului Muzical de Interpretare Lions, unde a fost finalistă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *