Pianistul de jazz Stefano Bollani în concert la Ateneul Român
16 August 2018
Expoziție multimedia: Blue Banks – identități feminine în mediul rural, de Andreea Borțun și Brîndușa I. Nastasă
17 August 2018

A murit Aretha Franklin

Cântăreața americană Aretha Franklin a murit, la vârsta de 76 de ani, după o lungă suferinţă.

Florian Lungu, personalitate a jazz-ului românesc, despre parcursul artistic al Arethei Franklin.

Aretha Franklin – care și-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, și-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică și clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel și pop.
 
În ceea ce privește viața personală, Franklin are patru copii, pe primul său fiu, Clarence, născându-l la vârsta de aproape 13 ani, rod al unei relații cu un coleg de școală. Pe al doilea, Edward, l-a născut la 14 ani, iar acești doi copii au luat numele său de familie și au fost crescuți de bunica și de sora ei. Cel de-al treilea fiu, chitaristul Teddy Richards, născut în 1964, a cântat alături de mama sa în concerte, iar cel de-al patrulea, Kecalf Cunningham, născut în 1970, este fiul managerului cântăreței, Ken Cunningham.
 
Franklin a fost căsătorită de două ori, cu Theodore “Ted” White (1961 – 1969), de care a divorțat din cauza violențelor domestice la care a fost supusă, și cu actorul Glynn Turman (1978 – 1984).
 
Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), “Chain of Fools” (1967), “Day Dreaming” (1972), “Jump to It” (1982), “Freeway of Love” (1985), “A Rose Is Still A Rose” (1998) şi “Respect” (lansat inițial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.
 
Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti “premiul Aretha”.
 
A fost prima femeie inclusă în Rock And Roll Hall of Fame, panteonul american al muzicii rock, în 1987. Iar, în 2010, s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreți din istorie realizat de prestigioasa publicație Rolling Stone.
 
O stradă din orașul Detroit – orașul în care a fost înființată celebra casă de discuri Motown – îi poartă numele.
 
În 2005, a primit din partea președinției americane Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție acordată în SUA unui civil.
 
În ianuarie 2009, a cântat la ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, primul președinte afro-american din istoria SUA, după ce susținuse un recital și la învestirea precedentului șef de stat, Bill Clinton, în 1993.
 
Stilul Arethei Franklin a influențat numeroase cântărețe, de la diva pop Mariah Carey la regretata Whitney Houston – a cărei mamă a făcut backup pentru Franklin -, Alicia Keys, Beyonce, Mary J. Blige și Amy Winehouse.
 
Aretha Franklin este cântăreața cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese, dar și unul dintre muzicienii cu cele mai multe albume vândute, peste 75 de milioane de unități

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *