Treapta a noua- un spectacol despre iubire, vină și iertare- de Michaela Platon
14 December 2018
Theodor Aman, un artist încă necunoscut marelui public, de Roxana Păsculescu
15 December 2018

A fost odată un primar… de Dan Manolache

         A fost odată un primar…..

 A fost odată un primar al Bucureştilor…..Şi fiindcă nu era mulţumit de funcţionarea transportului în comun a hotărât să-l reorganizeze. Mai ales circulaţia tramvaielor şi reţeaua restrânsă a traseelor i se păreau nepotrivite pentru pretenţiile unei capitale.

            Fiind şi om politic, iniţiativa părea cu putinţă. A înfiinţat o societate de exploatare a tramvaielor şi a purces la extinderea traseelor. Lucrurile mergeau însă greu, foarte greu: unii cetăţeni protestau că nu mai pot trăi din cauza zgomotului, alţii că ritmul lucrărilor nu e destul de rapid sau că se blochează accesul în curţi şi circulaţia pe străzi. Opoziţia îi instiga acuzându-l pe edilul şef că nu doreşte, prin acest proiect complex, decât sporirea capitalului electoral…

           Vi se pare cunoscut? Ei bine……aţi ghicit! Primarul se numea Vintilă Brătianu şi toate cele povestite se întâmplau la 1909. Cum s-au împlinit acesta proiecte? Doar un cercetător priceput va putea dezlega iţele politico- birocratice ale interpretării faptelor. Cert este că bucureştenii au perceput schimbarea.

       Noi ne propunem să readucem în atenţia dumneavoastră profilul lui Vintilă Brătianu, unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai României. Era o adevărată capacitate în domeniul finanţelor şi un profund susţinător al liberalismului. Lui i se datorază sintagma „prin noi înşine”, o adevărată sinteză a gândirii liberale româneşti din perioada interbelică.

       Fiu al lui Ion Brătianu, fruntaş paşoptist şi distins prim ministru în vremea lui Carol I, Vintilă Brătianu şi-a făcut studiile la Paris şi apoi, asemenea fraţilor săi, a îmbrăţişat cariera politică. Între importantele demnităţi pe care le-a deţinut au fost cele de Ministru de Război în vremea Războiului pentru Întregire, de Finanţe şi Prim Ministru in anii ’20.  După moartea fratelui său Ionel Brătianu, a devenit, din 1927 şi până la moartea sa în decembrie 1930 preşedintele Partidului Naţional Liberal.

           Ion, Ionel, Vintilă, Constantin, mort în temniţele comuniste…. „dinastia de la Argeş” cum a numit-o Nicolae Iorga, rămâne cu siguranţă în istoria românilor.

         A fost odată un primar…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *