INOVA OPTIMA la 2 ani după finalizare  sau – Cum evoluează o investiție de anvergură după doi ani de la lansare? 
13 December 2017
Exploratorii lumii de mâine
14 December 2017

44 de elemente chimice ar putea dispărea din tabelul periodic al lui Mendeleev

44 de elemente chimice ar putea dispărea din tabelul periodic al lui Mendeleev până la finalul secolului 21. Printre acestea se numără argintul, heliul, zincul și galiul.
Andra Petrariu a stat de vorbă cu Florin Oancea, directorul științific al ICECHIM, pentru a afla ce înseamnă de fapt dispariția acestor elemente chimice.

Avertismentul privind dispariția unor elemente chimice din tabelul periodic vine după ce, în 2016, au fost introduse patru noi elemente: nihonium (Nh), moscovium (Mc), tennessine (Ts) și oganesson (Og).

Cu detalii Andra Petrariu :

2 Comments

  1. olimpiu bodea says:

    ATENŢIE d-na Petrariu: expresia folosita de Dvs. în articol: “că anumite elemente chimice ar putea sa dispara din tabelul periodic al elementelor” este un non-sens. Este ca şi cum ai spune că unele numere (2,.15, 26,10001,etc.) vor dispare din şirul numerelor reale.
    Tabelul periodic al elementelor reprezintă un mod de clasificare a tuturor elementelor cunoscute şi necunoscute încă (a celor care se vor sintetiza în viitor), indiferent de cantitatea în care se găsesc pe planeta noastră. Mai corect ar fi fost să se spună că rezervele existente pe planetă se vor epuiza.
    Pe de altă parte, să afirmi că siliciul se va epuiza, în condiţiile în care peste 70% din scoarţa terestră este compusă din elementul Siliciu, mi se pare o afirmaţie cel puţin nefericită. Oricum argintul, siliciul şi alte elemente utilizate în prezent nu dispar, nu suferă “transmutaţii”, ci se transformă în deşeuri mai mult sau mai puţin recuperabile. Aceste deşeuri conţin aceleaşi elemente, eventual în alte combinaţii chimice.

  2. Marian Truță says:

    Tabelul periodic sistematizeaza elementele chimice din univers plus elementele artificiale, create in laboratoare (primul element artificial a fost Tehnetiul, daca nu ma insel, au urmat apoi transuranienele). Asadar, tabelul are valoare universala. Nu se poate afirma ca Siliciul sau Heliul vor dispărea din tabel. Pot dispărea ca resurse exploatabile pe planeta Pământ, dar nu din Tabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *